ZETApress

hírportál

Lelőtték Zorkát

Border collieMinapi sajtóhír, hogy Zorkát, a január elején Csillebércen eltűnt border collie-t lelőtte egy vadász a magaslesről. A Pilisi Parkerdő Zrt. azóta már elismerte a tényt, s a vadásszal kötött vadászati szerződést a jogkövetkezményekre való tekintet nélkül azonnali hatállyal felmondta. Tárgyalást kezdeményeztek a kutyásokkal a hasonló esetek elkerülésére.

A kutyát kilövő vadász először tagadta az esetet, csak riasztólövésről beszélt, melyet egy őzet kergető kutyára leadott, de a bizonyítékok ? a vérnyomok ? hatására megtört, s elismerte a célzott lövést. Ügyében a Budaörsi Rendőrkapitányság is vizsgálatot indított. Az interneten is sok comment született az ügyben. A többség a vadászt ítéli el, ám vannak, akik a kutyásokat támadják. Miért hagyta póráz nélkül szaladgálni az ebet az erdőben? ? kérdezik néhányan. Ők csak azt felejtik el, hogy az állatnak is kell a szabad mozgás, kell a futás, s a gazdi nem rohanhat mellette a póráz másik végén.

Miért kergette az őzet? ? kérdezik megint mások. Talán, mert játszani akart, kergetőzni egy kicsit, s mivel az őz is gyors lábú vad, könnyel elmenekülhetett volna. Nem a vadásznak kell ilyenkor igazságot tenni, oldják meg az állatok egymás között! A kutya egyébként is kedvence valakinek, az őz meg csak egy haszonállat a vadgazdaság népes állományából. Nálunk amúgy sincs természetes ellensége, mivel a farkasokat már rég kiirtottuk erdeinkben.

Az állatvilágban a ragadozók megeszik a növényevőket, a dögevők meg eltakarítják a maradékot. Ez a természet rendje, s ne a vadász akarjon igazságot szolgáltatni köztük! Nem lőheti le a galambászhéját csak azért, hogy megmentsen egy postagalambot, s az egerészölyvet sem kaphatja puskavégre azért, mert a mezei egerek, ürgék, pockok aranyos kis rágcsálók. Hagyni kell, hogy egymás között döntsék el az erőviszonyokat!

Azt már én kérdezem, mi van akkor, ha a vadász kutyáját támadja meg egy vadon élő állat? Akkor melyiküket védi meg a másikuk lelövésével? Biztosan a vadat teríti le, hogy kedvelt vadászebe életben maradjon! S ha a saját kutyáját szereti, miért nem szereti ugyanúgy a másokét is? A kutyasétáltatóban is jól megvannak a gazdik a többi kutyával, akkor egy vadász hogyan haragudhat mások erdőben futkározó házi kedvenceire?

Szóljon hozzá!