ZETApress

hírportál

Pepe megmenekült

Pepe megmentéseA NOÉ Állatotthonba került a súlyosan elhanyagolt makákó majom, állapota válságos ? tudtuk meg Schneider Kinga, PR munkatárstól. Szombathelyi állatvédőktől érkezett hétfőn a NOÉ Állatotthon munkatársaihoz a segítségkérés Pepének, a súlyosan elhanyagolt makákó majomnak.

Pepét egy magánháznál tartották és gazdája tavaszi halála óta a család nem merte megközelíteni a főemlőst. Ennek köszönhetően szegény az amúgy is alkalmatlan, apró, sötét, lyukban vizelettel és fekáliával szennyezett bundával élt. A hideg idő miatt rettentően fázott, lefogyott és mára az állapota válságosra fordult. Az Állatotthon munkatársai szó szerint az utolsó pillanatban érkeztek, gyors orvosi ellenőrzés után Budapestre, a NOÉ Állatotthonba szállították, ahol kényelmes, biztonságos, meleg lakosztály várta. Borzasztó rossz állapota miatt jelen pillanatban csak reménykedni lehet, hogy Pepe, az idős, 24 éves majom túljut a krízisen.

Hétfőn kétségbeesett telefonhívást kaptak az NOÉ Állatotthon munkatársai egy szombathelyi állatorvostól, mely szerint egy makákó majom bajban van. Pepe egy öreg hím, immár 24 éves. Egy idős, kőszegi férfi volt a gazdája, aki valamikor engedéllyel tartotta őt otthonában, de az engedély lejárt és hatályos jogszabályok szerint évek óta nem tartható magánkézben főemlős. A gazdája, aki egyébként egy illegális madárkórházat üzemeltetett annak ellenére, hogy nem volt állatorvos, idén tavasszal meghalt. Halála után rengeteg rossz állapotban tartott állatot már kimentettek az állatvédők, de Pepéről az özvegye nem volt hajlandó lemondani.

Most, hogy jönnek a hidegek, a feleség kétségbe esett, hogy mi lesz a majommal. A helyi állatvédőktől kért segítséget. Közben Pepe állapota egyre romlott: szőre hiányos, fogai rosszak, ízületei kötöttek, alig tudja használni a lábait, és mivel takarítás hiányában az apró sötét és bűzös cellájában a saját ürülékében és vizeletében élt, a hidegben nagyon-nagyon fázott. A Zöldhatóság az állatvédők kezdeményezésére, a hatályos jogszabályok szerint eljárva októberben lefoglalta, de azonnali karanténhely hiányában helybenhagyással otthagyta, és sürgősséggel elkezdett helyet keresni számára. Az öreg, beteg, imprinting nevelt majom állatkerti csapatba illesztése teljesen lehetetlen, így nem csoda, hogy egyik magyarországi állatkert és vadaspark sem fogadta. Így került képbe a NOÉ Állatotthon, ahol már él egy főemlős, Linda a pávián, aki szintén magánháznál tartott egyke majom volt.

A hatóság extra gyorsasággal intézkedett, néhány nap alatt az Állatotthon megkapta az ideiglenes tartási engedélyt. A majom költöztetését hétvégére tervezték az Alapítvány munkatársai, Pepe állapota azonban válságosra fordult. Nem volt idő késlekedésre, a NOÉ-s csapat, Dr. Liptovszky Mátyás állatorvossal karöltve kocsiba vágta magát, és elindult Kőszegre Pepéért. Borzasztó körülmények között találták a főemlőst, valószínűleg tényleg az utolsó pillanatban érkeztek a megmentésére. Az apró lyuk ahol tartották elképesztő állapotban volt. Szerencsétlen majom teste csupa ürülék és vizelet, nem csoda, ha dideregve, vacogva várta sorsa jobbra fordulását. Úgy tűnt tegnap este valami eltört benne, végleg feladta, nem tud tovább harcolni az életéért.

Az állatorvos a helyszínen elaltatta, és gyors orvosi vizsgálatot végzett: az állat súlyosan alultáplált, az általános állapota nagyon rossz, teste tele sebekkel, fekélyekkel, fogai rohadtak, kitörtek, lába nem mozognak. A nagy bajt egyértelműen a nagyon hosszú ideje fennálló rossz tartás, elhanyagolás okozta. Előkészítették a hosszú útra a budapesti Állatotthonba. Az úton nyugodtan aludt, puha, meleg takaróval betakarva, biztonságban. A NOÉ Állatotthonban extra gyorsan elkészült az új ideiglenes otthona, ahol minden igényét kielégítően töltheti karantén idejét és lábadozhat.

A tulajdonosa halott, az özvegyének pedig igen kevés kapcsolata van a valósággal … boncolgatni persze lehetne, hogy ki hibázott, hogy idáig jutott a dolog. Valószínűleg kicsit mindenki akinek tudomása volt a létezéséről … A NOÉ Állatotthon munkatársai reménykednek benne, hogy össze tudja még szedni magát! Ez már csak rajtamúlik. Számára tökéletes lakosztály berendezve, meleg, szeretet, gondoskodás, szakértelem biztosítva!

Az Állatotthon munkatársai reményei szerint, Pepe további életét a NOÉ Állatotthonban fogja leélni. Állatkertek, vadasparkok nem tudják felelősen fogadni az egyedi kezelést igénylő, imprinting nevelt, 24 éves öreg, beteg majmot. Jelenleg szó szerint az életéért küzdenek, de hosszútávon esetleg szeretnék megpróbálni összeszoktatni Lindával, a páviánhölggyel ? de ez még tavaszig biztos nem lesz téma. Az érvényes hatályos jogszabályok szerint ma Magyarországon magánszemély nem tarthat főemlőst. A majmok nem játékszerek, erősek, intelligensek, lobbanékonyak, veszélyesek ?

Szóljon hozzá!