ZETApress

hírportál

Kutyaház télire

Behavazott kutyaházA kutya hidegre fel kell készülni. A rövidebb szőrű, szabadban tartott kutyák számára a hideg tél beköszönte előtt ki kell alakítani egy szélvédett, száraz kuckót. Az Orpheus Állatvédő Egyesület rengeteg hipothermiás (kihűléses), fagyásos kutyát szed össze az utcáról télen, egy részük az állapotot nem éri túl ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Gyakran a hanyag tartás állatkínzásos bűncselekménnyé fajulhat, amiért az elkövető akár letöltendő börtönt is kaphat. Jobb felkészülni a hidegben való állattartásra, így megelőzhetjük a bajt. Nagyon fontos, hogy kutyánk udvarban tartása esetén a kutya szőrét divatból sose nyírassuk le. A kutya szőre egyben a hidegtől védő takarója. A parazitamentesítő befújáson túl a fürdetést is kerüljük, hiszen a kutya szőrén kialakuló zsíros védőréteget ezzel eltávolítanánk, ami a hideg elleni küzdelmet gátolja.

Milyen az ideális kutyaház?!

A kutyaház méretét a kutyához igazítsuk. Se ne legyen túl kicsi, se ne legyen túl nagy. A kutyaházra nem szabad túl nagy bejáratot készíteni, elegendő, ha az eb lehajtott fejjel éppen befér rajta. A nem megfelelően megválasztott méretű kutyaház és annak rossz méretű ajtaja rontja a belső térbe a kutya teste által végbemenő felfűtést. A kutyaházat szigetelhetjük belső vagy külső szigetelő réteg beépítésével (falemezek közötti hungarocell réteggel).

A kutyaház bejáratára szőnyegből készíthetünk szélvédőt. A házikó aljának kibélelését szalmával, rossz szőnyeggel, faforgáccsal oldhatjuk meg. A küszöb beépítése révén az alom nehezebben kerül a házon kívülre. A kész házat tegyük szél- és eső-védett helyre, dúcoljuk alá téglákkal, vagy helyezzük raklapra, hogy ne álljon vízben! A kutyaház tisztításáról (bolha és parazitamentesítéséről) legalább kéthetente gondoskodjunk!

Ha egy háziállat a nagy hidegben szabadon van, a hipothermia, a fagyás első tüneteiként lelassul, erőtlenné válik, de gyakran az érzéketlenségben bekövetkező fagyás, kivérző sérülés jelenhet meg rajta, majd a szerencsétlen viszonylag gyorsan elpusztulhat. A kutyák legérzékenyebb terület a fül és a tappancs, amely fagyás következtében akár el is üszkösödhet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy állattartóként gondoskodjon mindenki házi kedvence felelős téli tartásáról. Ha bárki bajban lévő állatot lát, azt próbálja meg ki-ki a lehetőségeihez mérten pártfogásba venni.

Szóljon hozzá!