ZETApress

hírportál

Negyedéve kutyachipet!

Sérült kutyusJanuár elejétől kutyát szabályosan csak úgy lehet tartani, ha az állat azonosítását elősegítő mikrochip-pel is elláttatja a gazdája. Nyilván aki direkt akar megszabadulni felesleges kutyájától, annak esze ágában sem lesz bechipeltetni az ebet, viszont sok véletlenül utcára kerülő állat gyors hazajutását segítheti az azonosító chip megléte.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület utcáról menti meg a bajban lévő kutyákat. Január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen. ? Rengeteg az áprilisi télben utcán lévő kóbor állat. Az ebek nagy része csak ideiglenesen kóbor, a párzási időszak miatt szökik utcára ? ismerteti Seres Zoltán, az állatvédő egyesület vezetője.

Az állatokat sokan szabadosan tartják, a kapun engedik kiszökni, így tovább nőhet a felelőtlen (és tudatlanságból bekövetkező) szaporítás, kóbor kutya termelés. Az utcán született állatoknak ? ha nem jut el az állatvédőkig ? senki nem fog oltást és chipet adni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata, hogy annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik. Az autók által elütött kutyák tetemeiben is ellenőrzi az egyesület a chip-et, előfordul ugyanis, hogy míg a gazda nagy erőkkel kutatja az elkóborló kutyáját… az már rég egy jármű gázolása által elpusztult.

Bubu a chip azonosító révén került gyorsan haza

Kutya nyüszít a garázsüzlet előtt. Amikor csak a hangot hallottuk, azt hittük valami aprócska kutyus van bajban. Amikor megláttuk, hogy a gyenge nyüszítéshez egy nagy harci kutya teste párosul, a libabőr is kirázott ? meséli egy kutyabarát Bubu történetét. A kan, staffordshire, robosztus kutya egy boltnál, sérülten próbált menedéket találni. Sokan megijedtek tőle, de kutyabarátok az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberének kiérkezéséig biztonságba helyezték. A kutyában szerencsére volt chip… így rövid kutatás után a gazdát a Gazdikereső azonosítani tudta. Kiderült az is, hogy a kutya egy költözködés miatt került utcára, a gazda az állatát így most még visszakaphatta.

Szóljon hozzá!