ZETApress

hírportál

Mi lesz az állatokkal?

Egész héten több állatvédelmi szervezet mozdult meg a katasztrófa állatáldozataiért. A legtöbb állatnak sajnos esélye sem volt túl élni az iszaplavinát. A túlélők mentése több napig eltartott, melyben a NOÉ Állatotthon Alapítvány Katasztrófacsoportja is részt vett. Sok súlyosan sérült kutyát, macskát, baromfit, pulykát, díszgalambot és egyéb állatot sikerült kimenteni.

Azóta a helyzet újabb fordulatot vett. Kolontárról kitelepítették az embereket és Devecseren is kilátásba helyezték az evakuálást, a gát újabb megrongálódása miatt. A kényszerűségből magukra hagyott állatok kimentéséről és elhelyezéséről eddig senki nem gondoskodott. Ezt a hatalmas feladatot az állatvédő szervezetek központi segítség nélkül nem tudják megoldani, de segítségüket természetesen minden szervnek felajánlották.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány Katasztrófa csoportja egész héten mentette a sérült állatokat a katasztrófa helyszínéről. A kimenekített állatok állapota súlyos, folyamatos ellátást, különleges bánásmódot igényelnek. Sajnos volt köztük olyan is, aki annyira súlyos állapotban volt, hogy az életét a gyors orvosi beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

Az állatvédelmi szervezetek összefogásával minden kimentett állatnak sikerült megnyugtató elhelyezést és állandó orvosi ellátást biztosítani. A soha nem látott támogatói összefogásnak köszönhetően rengeteg gyógyszer és táptámogatás gyűlt össze, mely elengedhetetlen feltétele ezeknek az állatoknak a kezeléséhez. Az állatok fényképes regisztrálása folyamatosan történik, hiszen az elsődleges cél, hogy amint a körülmények megengedik, hazajuthassanak a saját családjukba.

A Kolontári újabb kitelepítés ellenére is az Alapítvány önkéntesei folyamatosan járják az utcákat sérült, segítségre szoruló állatok után kutatva. Etetik az udvarokban magukra hagyott állatokat, akikhez a tulajdonosuk nem tud visszajárni, ellátni, etetni.

De a szörnyű kérdés folyamatosan ott lebeg, mi lesz velük, ha bekövetkezik az újabb katasztrófa? Bezárva, láncra kötve teljesen kiszolgáltatottan várják sorsukat. Az állatok kitelepítésére a mai napig nincs forgatókönyv. Ezt a hatalmas feladatot az állatvédő szervezetek központi segítség nélkül nem tudják megoldani. A NOÉ Állatotthon Alapítvány e helyzet megoldására folyamatosan keresi a kapcsolatot az illetékesekkel, de eddig semmilyen megoldás nincs. Addig nem tehetnek mást az önkéntesek, csak tovább járják az utcákat és segítenek a magukra maradt, éhes és rémült állatoknak.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai tisztában vannak azzal, hogy ebben a helyzetben első az emberélet mentése, de úgy gondolják, hogy civilizált társadalmunkban elengedhetetlen a bajban gondoskodni állatainkról. Amennyiben valamely megnyugtató, ésszerű módon sikerül megszervezni az állatok kitelepítését is, az Alapítvány felajánlja teljes együttműködését.

Szóljon hozzá!