ZETApress

hírportál

Tanuljunk kutyául!

Minden kutya egy önálló egyéniség. Személyiségjegyei már újszülött korában megfigyelhetők. Mi is látjuk ezeket, de vajon megértjük-e a jeleket. Ebben szeretne segíteni Dénes Gábor rendező új oktatófilmjével.

Az alkotó 1970-től dolgozik a filmszakmában munkáinak felsorolásához több oldal kellene. Kutyákról szóló filmje három évig készült, a forgatás két évet is igénybe vett. Nem csak rendezte, de forgatókönyvírója és operatőre is volt a filmnek. A munkában Vasteleky-Einbeck Péter kutya kynologus is segítségére volt.

A felvételek a Bogáncs Kutyatanodában készültek, melyet Vasteleky úr igazgat. Korábban nyomozókutya-vezető volt a rendőrségen, most inkább vakvezető kutyákat képez. A tegnapi sajtótájékoztatóra négylábú társait is elhozta az Odeon Lloyd moziba. A nyugodt állatok három fiatal kiképzőhölgynek engedelmeskedtek. Biztos némi törést jelent majd az életükben, ha átadják őket vak gazdáiknak, de hamar megszokják majd, hogy másnak kell majd szót fogadniuk.

A lánykutyák könnyebben tanulnak fiútársaiknál, és jobban szót fogadnak gazdájuknak, mondta az iskolavezető. A fiúkutyák rakoncátlanabban, de a feladatok megoldásakor kreatívabbak a lányoknál. A rendőrkutyák és vakvezetők között másfajta különbség is mutatkozik. Míg az előbbiek folyton a gazda parancsait követik, addig az utóbbiak rendszeresen döntenek gazdáik helyett. Ezt is a vak ember érdekében teszik, aki nyugodtan rájuk bízhatja életét.

A kutyák kihelyezését mindig alapos környezettanulmány előzi meg. Csak az kaphat kutyát, aki megfelelő tartási körülményt biztosít számukra. Erre egyébként minden gazdának oda kellene figyelni. A rövid láncon tartott kutya előbb-utóbb agresszívvá válik, az ütött-vert állat könnyen megtámadhatja gazdáját. Nem véletlen, hogy a végzetes kutyatámadások zöme a családban történik.

Nyugaton az 52 centiméter marmagasság feletti, tehát nagytestű kutyák tartása engedélyhez kötött, melyet kiképzésnek kell megelőznie. Nálunk még nem adottak a feltételek ehhez, de minden gazda érdeke, hogy iskolába vigye kedvencét. A film ebben is szeretne segíteni. Egyelőre DVD-n jelent meg, mely mindössze 950 forintért kapható a video-tékákban, de tervezik később a közszolgálati tévében is a bemutatását. Szeretnék az iskolákba is eljuttatni, hogy már az általános iskolások is elsajátítsák a helyes kutyatartást. A rendező újabb részek forgatásába kezdett, de egyelőre hiányoznak hozzá az anyagiak.

Szóljon hozzá!