ZETApress

hírportál

Állatvédelmi törvény, de minek?

Megint kegyetlenül megkínoztak egy kutyát, láthattuk-hallhattuk a híradásokban. Miskolcon egy kertben láncra verve tartottak egy nagytestű kutyát, s a lánc az évek során teljesen belenőtt a nyakába. Szerencsére a városi rendőrkapitány észrevette a szerencsétlen állatot, s állatvédők segítségével menhelyre szállíttatta. Ott megoperálták, s ha meggyógyul, az állatbarátok haza is vihetik. Lelketlen gazdáját állatkínzásért feljelentették.

A tévériportban a gazdasszony nem ismerte el a bűnösségét, pedig nyugodtan megtehette volna. Bizonyára félt a felelősségre vonástól, pedig nincs miért aggódnia. Bíróságaink nagyon humánusak a lelketlen gazdákkal szemben, s mindezt a bírói függetlenség szellemében teszik.

Néhány éve módosult az állatvédelmi törvényünk. Szili Katalin házelnök még az Orbán kormány idején, alelnökként terjesztette a parlament elé, majd a T. Ház már a Medgyessy kormány regnálása idején fogadta el. Az elnök asszony is kutyatartó, golden retrievere van. A Horn kormány környezetvédelmi államtitkára volt, így az állatok védelmével hivatalból is régóta foglalkozik. Elfogadott önálló képviselői indítványa értelmében a korábbi szabálysértés helyett az állatkínzás már két éve bűncselekmény lett.

A 2004. április 24-től hatályos törvény értelmében az állatkínzó a korábban ötvenezer forintban maximált szabálysértési bírság helyett háromévi szabadságvesztéssel sújtható. Az elmúlt két évben a bíróságok mégsem ítéltek senkit letöltendő szabadságvesztésre, pedig azóta is több brutális ügy vált ismertté. Mindig elszörnyedünk a képernyőn látottak után, de a bíróságok mégis megszánják az elkövetőket. Csak egy felfüggesztett szabadságvesztésre emlékszem az elmúlt időszakból, a többiek megúszták pénzbüntetéssel. Igaz a korábbi ötvenezres plafon helyett volt, akit százezer forintra ítéltek, de a befizetésről már nem olvashattunk. Ezt is át lehet váltani elzárásra, de ilyenkor más a priusz, mintha egyből börtönre ítélték volna a delikvenst.

Az állatkínzók tehát továbbra is megússzák a dolgot, a házelnök asszony viszont elgondolkozhat. Érdemes volt-e vajon éveken át az állatok védelméért dolgoznia? Hiába alkotott jó törvényt, hiába szavazta meg végre az Országgyűlés, ha a független bíróság függetleníti magát a törvényalkotók akaratától. Igaz, ezt teljesen jogszerűen teszi, mert a három év elzárás csak a maximum, mely korlátlanul enyhíthető, s a törvény szerint a pénzbüntetés is megengedett. Kérdés csak az, hogy a közvélemény is így gondolja-e?

Szóljon hozzá!