ZETApress

hírportál

Lucy Guerin a Trafóban

Lucy Guerin a TrafóbanKüzdelem, vadállatiasság és ösztönösség jellemzi Lucy Guerin ausztrál koreográfus Split című elementáris erejű munkáját, amely november 23-24-én péntek-szombaton 20 órától látható a Trafó nagyteremben ? tudatta Drubina Orsolya.

Két táncosnő szenvedélye az egyre csak szűkülő térben. A koreográfia hátborzongatóan harmonikus, végletekig dinamikus. Meddig lehet elmenni az egymásért és egymás ellen vívott küzdelemben? Hol a végső határ? Két táncos ? Melanie Lane és Lilian Streiner ?, egyikük ruhában, másikuk ruhátlan, akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg. Strukturális meditáció, amelyet Ausztrália legbátrabb tánctársulata hoz mozgásba a brit zeneszerző, Scanner zenéjének segítségével. Robin Rimbaud, azaz Scanner egy olyan konceptualista hangművész, aki nagyrészt a város zajait, vagy mobilos hangmorzsákat használ fel ahhoz, hogy a tér, a kép és az alakzatok közötti atmoszférát kísérletezve megjelenítse. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét. A két táncosnő tökéletes szinkronitást mutat fel, majd a hatalmi struktúrák működési mechanizmusaiba enged betekintést.

? A szerkezet egyre tömörebb, ami ugyan absztrakció, ám a nézőknek a legkülönbözőbb asszociáció támadhatnak a tér és az idő egyre szorosabbá és korlátozottabbá válásáról. Néhányan egy kapcsolat metaforáját is láthatják benne, amely egyre inkább az idő- és térkorlátokról kezd szólni ? mondja Lucy Guerin a darab szerkezetéről. ? Az egyik nap visszamentem a stúdióba, és feltettem pár olyan már rögzített taktust, amelyeket nem használtunk egészen addig. Mind nagyon rövid volt, loopoltam őket. Olyan volt, mint az apály és a dagály, ahogy folyamatosan épült és visszahúzódott, nagyon megtetszett. Olyan volt, mintha fejlődne valamerre, annak ellenére, hogy csak két és fél percig tartott. Úgy tűnt, hogy ez nagyon jól támogatja a munkát, és ad neki egyfajta lendületet és irányt ? tette hozzá Guerin, aki azt is elmondta, hogy a darabban a kedvenc része az ötperces, az az összetett táncduett, amikor a két táncos erre a nagyon eredeti, furcsa ritmusú, fizikai kontaktusba lép, akkor valami igazi van köztük.

? Alig várom azt a részt! ? mondta, majd így folytatta: De van valami fura abban a rögtönzött, operai részben. Valahogy szokatlan a kapcsolat Melanie és Lilian között, amikor ezek az erőteljes harcok zajlanak. Nagyon visszafogott, de ugyanakkor bizonyos helyeken kimondottan erőszakos, feszült és tartózkodó. Igazán más minőségű, mint a koreografált rész. Imádom nézni, hogyan folytatják, mert részben improvizálnak is, tehát minden alkalommal kicsit más: egyszerre kicsit sötét és kísérteties ? mondta. Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Steiner pedig elnyerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó Helpmann-díjat Tánckategóriában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xO_m9u73d0Y[/youtube]

Az ausztrál Lucy Guerin nevével fémjelzett tánctársulat 2002-ben alakult Melbourne-ben. A szakképzett táncosairól híres társulat elsődleges célja a kortárstánc határainak kiterjesztése, a mindennapi események bemutatása és a tánc újradefiniálása. A darab egy amerikai turné után érkezik a Trafó Nagytermébe, és megy tovább decemberben Párizsba, majd Belgiumba. Rendező: Lucy Guerin. Koreográfus: Lucy Guerin. Táncosok: Lilian Steiner, Melanie Lane. Zeneszerző: Scanner. Producer: Michaela Coventry. Fénytervező: Paul Lim. Hang: Robin Fox. Produkciós menedzser: James Lipari. Társulat menedzser: Tegan Nash.

Szóljon hozzá!