ZETApress

hírportál

Óbudai koncertek

Gálakoncerttel ünnepli 25. születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar december 30-án a budapesti Zeneakadémián ? mondta el délután Ács Péter ügyvezető az őszi évadot meghirdető óbudai sajtótájékoztatón. Fotóink Lantai József felvételei.

A Flórián téri esemény háziasszonya Barabás Éva volt, az évadról Ács Péter mellett Hámori Máté művészeti vezető, Szentpáli Roland zeneszerző és Balog József zongoraművész számolt be. A koncerten a zenekar életében fontos karmesterek, így az alapító Héja Domonkos, valamint Silló István és Hámori Máté vezényel majd, közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész.

A 25 éves együttes sorozatában mások mellett Lutoslawski, Bartók, Duke Ellington, Dvorák, Rautavaara, Liszt, Schönberg és Rahmanyinov művei hangzanak el ? ismertette a koncertek műsorát Hámori Máté. A koncerteken a népszerű, fontos darabok mellett kevéssé ismert zenei alkotások is megszólalnak, ezekkel a nagyközönség ismereteit, élményeit és a zenekar repertoárját is szeretnék bővíteni ? hangsúlyozta a művészeti vezető.

A szeptember 20-ai csütörtöki hangversenyen két szorosan összekapcsolódó mű, Bartók Béla és Lutoslawski: Concerto zenekarra című műve szólal meg a Zeneakadémián. A lengyel zeneszerző darabja Bartók művét veszi alapul, hasonlóan van felépítve, mindez jól tükrözi a zenekar egész évadot jellemző törekvését. Az őszi évad koncertjeit Hámori Máté, Azis Sadikovic, Kocsár Balázs és Káli Gábor vezényli.

Az október 18-ei csütörtöki esten John Cage 4’33” című kompozíciójától Bernstein: A hét mesterlövészén át Dvořák: Új világ szimfóniájáig vezeti a zenekar a közönséget Juhász Attila zongoraművész közreműködésével, míg november 22-én csütörtökön Rautavaara és Liszt egy-egy műve szólal meg a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara fellépésével.

A variációké a főszerep a december12-ei szerdai zeneakadémiai hangversenyen, amely Szentpáli Roland: La follia című darabjának ősbemutatója is egyben. Az esten Lutoslawski: Paganini-variációk és Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini témára című virtuóz műve Balog József zongoraművész előadásában hallható.

A Mátyás utcai Budapest Music Centerben (BMC) folytatódik a Händel-sorozat és az 5-12 év közöttieknek szóló Kalandra fül! program is. Az ügyvezető felhívta a figyelmet a szeptember 22-ei szombati hangversenyre, amelyet a Semmelweis-emlékévhez kapcsolódva ad a zenekar a Zeneakadémián, valamint a január 14-ei A zenegyűlölő című szimfonikus zenei stand-up koncertre és az Eötvös Péter Alapítvánnyal való együttműködésre.

Szóljon hozzá!