ZETApress

hírportál

Két színművész 11 karaktere

Büszkeség és balítéletEgy hónap múlva Büszkeség és balítélet lesz a Centrál Színházban a Liza, a rókatündér rendezőjétől Balsai Móni és Schmied Zoltán főszereplésével ? tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

Mához egy hónapra, szeptember 14-én pénteken Ujj Mészáros Károly rendezésében mutatja be a Centrál Színház a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet színpadi adaptációját. Jane Austen művéből Joannah Tincey angol színésznő készített átiratot, melyet nagy sikerrel játszották az Egyesült Királyságban. Az előadás különlegessége, hogy a két főszereplő, Balsai Móni és Schmied Zoltán összesen 11 karaktert alakítanak. Kifejezetten szórakoztató előadásra számíthatnak a nézők, tele izgalommal, érzelemmel és humorral.

Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér című nagy-sikerű filmvígjáték rendezője ezúttal a színházban mutatja meg tehetségét. Az ő rendezésében kerül ugyanis színpadra a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye, a Büszkeség és balítélet. A siker titka Jane Austen néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik ? akik, persze, mindvégig imádni-valóan emberiek. A Centrál Színház előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr. Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr. Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia, és valamennyi rokonuk, barátjuk, ismerősük ? életre keltőjük pedig mindössze kettő darab virtuóz színész: Balsai Móni és Schmied Zoltán.

? Az előadás hangulata annyiban hasonlít a Liza, a rókatündér világához, hogy most is az a cél, hogy picit elvarázsoljuk a nézőt és egy szórakoztató, humoros, érzelmes utazásra vigyük. Vetített hátterekkel dolgozunk, ezáltal sok helyszínt tudunk megjeleníteni, így látványos is lesz. A darab alapjául szolgáló regény 200 éve született egy női szerző tollából, és akkoriban forradalmi műnek számított. A ma embere számára is aktuális: megmutatja, az előítéletek mennyire félre tudnak vinni egy kapcsolatot, hogy mennyire el tudunk beszélni egymás mellett. Mindezek mellett a darab humora, érzelmessége, angolsága szemernyit sem kopott ? mondta el Ujj Mészáros Károly, az előadás rendezője.

Joannah Tincey ? Jane Austen: Büszkeség és balítélet két színészre című darabja Baráthy György fordításában, Ujj Mészáros Károly rendezésében szeptember 14-én péntektől látható a Centrál Színházban Balsai Móni és Schmied Zoltán főszereplésével. A díszleteket Fekete Anna tervezte, a jelmezeket Kárpáti Enikő álmodta meg.

Szóljon hozzá!