ZETApress

hírportál

Cirkusz miniszterekkel

Vácon találkoztak tegnap a visegrádi négyek (V4) kulturális miniszterei: Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Ä˝ubica Laššáková, Szlovákia kulturális minisztere, Petra Smolíková, Csehország kulturális miniszterhelyettese és Paweł Lewandowski, Lengyelország kulturális miniszterhelyettese.

A találkozót követően a Fővárosi Nagycirkusz művészei által előadott Közép-európai Cirkuszművészeti Kavalkáddal megkezdődött a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Fotóink Urbán Ádám felvételei. A V4 miniszteri csúcstalálkozón jelentős diplomáciai siker is született.

A V4 tagállamok képviselői elfogadtak egy miniszteri nyilatkozatot, amely összefoglalja a Magyarország elnökségi időszaka alatt megvalósult kulturális programokat a zene, a képzőművészet, az előadó-művészet, az innováció és az örökségvédelem terén. Új projektjavaslatok is megfogalmazódtak, amelyek előtérbe helyezik többek között a nemzetközi fesztiválokat, az irodalmi csereprogramokat, és a cirkuszművészet megújítását.

A 28. alkalommal megrendezett V4 Miniszteri Találkozó résztvevői örömmel fogadták, és támogatták, hogy a majd megépülő magyar Cirkuszművészeti Központ, Közép-európai Cirkuszművészeti Központ legyen, és a V4-ek hivatalos programjának a részévé váljon. Az intézmény olyan cirkuszkomplexumként jönne létre Európa szívében, amely megfelelő infrastrukturális háttere lehet a most megújuló cirkuszművészetnek, és méltón őrzi majd a cirkuszművészeti hagyományokat.

Szóljon hozzá!