ZETApress

hírportál

Vokáloznak a zenészek

AWS-minikoncert az Akvárium KlubbanA jövő héten utazik az AWS Lisszabonba, ahol Magyarország képviseletében lép színpadra a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon. A modern metált játszó zenekar tegnap este az Akvárium Klubban búcsúzott hazai rajongóitól, minikoncertet adva rajongóinak.

Nagyon fontos, hogy nagyon sokan szorítanak nekünk. A felkészülés jól sikerült, Amszterdamban négyezer ember előtt léphettünk fel és adtuk elő a Viszlát nyárt – mondta Siklósi Örs, az AWS énekese. A Viszlát nyár című számuk február 24-én megnyerte A Dal 2018 című show-műsort, mellyel kivívta a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való indulásra. Zenéjét az együttes zenészei, szövegét az együttes énekese szerezte.

A csapat a május 10-i második elődöntőben tizenharmadikként lép színpadra a lisszaboni versenyen, amelynek elődöntőit, illetve a május 12-i döntőt is élőben közvetíti a Duna Televízió. Az adások előtt 20 óra 30 perctől Hangolódjunk az Eurovízióra! címmel felvezető műsort láthatnak a nézők, ebben a többi versenyzőt is bemutatják. Az utazó stábot elkíséri Tér Sebestyén vlogger, aki megnyerte A Dal 2018 lisszaboni video-bloggere pályázatot és a kulisszák mögül is tudósítani fog A Dal Facebook-oldalán.

A zenekar tinikből alakult Budakeszin 2006-ban és már három stúdióalbumot (Fata Morgana – 2011, Égésföld – 2014, Kint a vízből – 2016.) jelentetett meg. A csapatban jelenleg is játszik négy alapító tag – Siklósi Örs mellett Brucker Bence és Kökényes Dániel gitárosok, valamint Veress Áron dobos -, hozzájuk csatlakozott 2017 elején Schiszler Soma basszusgitáros. A tegnap esti rendezvény házigazdája Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd volt, a páros kommentátorként idén is együtt közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált Lisszabonból. Kökényes Dániel, AWS gitárosa a délelőtti próbán kisebb balesetet szenvedett és megfigyelésre kórházban tartották, de nincs komolyabb baja, természetesen ő is utazik a portugál fővárosba!

Az AWS búcsújaAz AWS nemcsak Amszterdamban lépett fel a közelmúltban az Eurovíziós Dalfesztiválhoz kapcsolódó felvezető eseményen, hanem Madridban is járt és találkozott a verseny számos további indulójával. A dalfesztiválon 43 ország indul idén. – A kinti színpadi produkcióról annyit árulhatunk el, hogy a lángok a lisszaboni arénában is fel fognak csapni az előadásunk alatt. Most csak egy vokalista: Schwartz Dávid lehet majd velünk, viszont a srácok a zenekarból is vokálozni fognak – árulta el Siklósi Örs, aki nem tudja, mire számíthatnak a versenyen, de meg fogják mutatni a metál-zene erejét Portugáliában!

Az idei dalfesztiválon 43 ország vesz részt. Automatikusan döntős a rendező ország – amely az előző évi győztes, azaz idén Portugália -, valamint a dalfesztivált alapító öt állam: Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság. Mindkét elődöntőből tíz-tíz jelölt jut tovább, így a fináléban összesen 26 ország jelöltje versenyez majd a győzelemért. A következő évi verseny megrendezésének jogát az első helyen végző versenyző országa kapja. Az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsor-szolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny, évről évre mintegy kétszázmillió ember nézi.

1 hozzászólás

  1. 21. lett az AWS Viszlát nyár című dala Lisszabonban – láttuk tegnap este a Dunán. A metál-zenekar elnyerte a legjobb speciális effektekért járó Buzz Awardot és meghívást kaptak a németországi Wacken Open Airre is. Az Eurovíziós Dalfesztivált az izraeli Netta Barzilai: Toy című dalával nyerte.