ZETApress

hírportál

V4 Újévi Koncert a Virtuózokkal

Immár hagyomány, hogy január elsején újévi koncertet adnak a Virtuózok felfedezettjei a Zeneakadémián, az estet a Duna Televízió és a Bartók Rádió január elsején 19:35-től élőben közvetíti ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Városligeti fasori Kőrössy-villában.

Az újévi koncertnek különleges aktualitást ad, hogy Magyarország látja el a Visegrádi Négyek elnökségét, így jövőre külföldi vendégelőadók is fellépnek hazánk legtehetségesebb fiatal zenészeivel. Az ünnepi koncerten a Virtuózok eddigi évadainak fődíjasai, Kristóf Réka, Kökény Tamás és Lugosi Dániel Ali először lép együtt színpadra. További népszerű virtuózok, Szüts Apor és Teo Gertler mellett pedig a Visegrádi Négyek országainak vendégművészei is bemutatkoznak majd: Lukasz Dyczko, lengyel szaxofonista, a Fiatal Zenészek Eurovíziós versenyének első helyezettje és Jan Vojtek, cseh zongoraművész, a Zeneakadémia hallgatója.

Az újévben is olyan neves vendégművészek emelik az esemény rangját, mint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Kelemen Barnabás, Kossuth- és Liszt-díjas magyar hegedűművész és Horti Lilla, Junior Príma Díjas operaénekes. A zenei hátteret a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja, a karmester a Kossuth- és Liszt-díjas Kovács János lesz. ? Az idei hangversenyünk üzenete méltán szimbolizálja, hogy? a zene országhatároktól, nyelvektől független, hiszen a Virtuózok három szériájából megismert zenészek mellett a Visegrádi Négyek országainak fiatal reménységei is fellépnek ? mondta Peller Mariann, a Virtuózok licence-tulajdonosa és producere.

Ahogyan a fellépők, úgy a program is a Visegrádi Négyek történelmi és kulturális örökségének állít emléket: a műsorban a tagországok legnagyobb zeneszerzőinek művei hangzanak fel, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla, Antonín Dvorak, Frédéric Chopin, Henryk Wieniawski. Mindezek mellett, különleges módon két kortárs zeneszerző művét is magába foglalja a repertoár: a hangverseny nyitányát Pejtsik Péter, a 2002-es Berlini Filmfesztivál Special Prix Europe-díját elnyert zeneszerző jegyzi, amely kifejezetten erre az alkalomra íródott, és a négy ország zenei kollázsaként is értelmezhető. A klasszikus-népzenei fantázia mellett pedig felcsendül a Kossuth-díjas Kovács Béla: Hommage á Kodály című műve. amelynek zenekari átiratát maga a szerző készítette, szintén a Virtuózok újévi koncertjére.

Az ünnepi hangversenyt a Duna Televízió és a Bartók Rádió január elsején 19:35 órától élőben is közvetíti. ? Az MTVA elkötelezett az értékek gondozása mellett, ezért is találta meg méltó helyét a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor a közmédia kínálatában. Jövőre harmadszorra tűzzük műsorra a Virtuózok újévi koncertjét, amely igazán különleges eseménynek ígérkezik, ahol Liszt és Bartók műveitől kezdve a V4 országok zeneszerzőin át a kortárs darabokig izgalmas válogatást kapunk a Virtuózok előadásában ? mondta Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója.

Az ünnepi hangverseny bejelentésén a Szamos Cukrászat bemutatta a Virtuózok lógóját formáló, hegedű méretű Virtuózok tortát, valamint a megalkotott Virtuózok szeletet. Utóbbi egy aszalt szilva darabokkal dúsított fehér párizsi krémmel töltött sütemény, amelynek tetején ? a marcipán réteg felett ? a speciális nyomtatóval készült Virtuózok lógóját mintázó cukorlap helyezkedik el. Az életnagyságú Virtuózok torta szinte milliméter pontosan egy hegedűt mintáz, amelynek vajas piskótalapjai között párizsi krém és marcipán réteg bújuk meg. Az édes hangszer végezetül megkapta 2 kg marcipánból készült külső burkolatát, amelyen egy cukrászmester csaknem 10 órát dolgozott. A Szamos-család lelkes támogatója a kultúrának, nemcsak a Virtuózoknak alkotott tortát és szeletet, hanem a mindennapokban alapítványukon keresztül tehetséges, fiatal művészeket is támogatnak.

Az idén 3 éves Virtuózokat támogató Kis Virtuózok Alapítvány teljesen megújult honlappal üdvözli a mozgalom fennállásának harmadik évfordulóját, és saját közösségi média oldalon fog ezentúl interaktívan kommunikálni támogatottjaival, és bemutatni tevékenységét a nagyközönségnek. Az Alapítvány munkája kapcsán szó esett a Virtuózok hegedűművésze, Bonino Anna-Szófia számára szervezett jótékonysági aukcióról is, amely hamarosan, december 6-án szerdán zárul le. A szklerózis multiplexszel diagnosztizált, mindössze 22 éves tehetség javára egy, a Formai legnevesebb pilótái által dedikált sisakot árvereznek el, amelyre még van lehetőség licitálni weboldalukon.

Szóljon hozzá!