ZETApress

hírportál

Együttműködő zenészek

Hoppál Péter államtitkárMegerősítette együttműködését a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Filharmonikusok a délelőtti sajtótájékoztatón MŰPA Bohém Étterem különtermében.

Hosszú évek kiváló együttműködésének új fordulójához érkezik a Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország: dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Szamosi Szabolcs, az ország legnagyobb koncert- és fesztiválszervező cégének ügyvezető igazgatója, valamint Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója a Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország stratégiai együttműködéséről írt alá megállapodást.

? A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza! ? e kodályi gondolat jegyében folytatja kulturális misszióját hazánk legpatinásabb és egyben legelismertebb koncertszervező cége, a 2013 óta pécsi központtal működő Filharmónia Magyarország. Ez a küldetés már hatvanöt éve kötelezi az európai mércével mérve is rendkívüli missziót teljesítő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásában működő Társaságot. Neve mindig is magában hordozta a minőség garanciáját, elkötelezettségét a magyar klasszikus zenei tradíciók megtartása és továbbadása érdekében. A magyar klasszikus zenei élet meghatározó szereplőit, a 106 tagú Nemzeti Filharmonikus Zenekart ? zeneigazgató: Hamar Zsolt ? és a 80 tagú Nemzeti Énekkart ? karigazgató: Somos Csaba ? magában foglaló Nemzeti Filharmonikusokkal létrejött, évről-évre bővülő, szoros együttműködést erősíti meg a november 30-án aláírt együttműködési megállapodás.

? A Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország stratégiai együttműködése a kulturális alapellátásnak fontos eleme. A Filharmónia Magyarország eddigi 5 éve alatt is közel 100-ra tehető az ország kiemelkedő együttesével együttműködésben létrejött hangversenyek száma. Felnőtt bérleteinkben már 15 városban biztosítottuk a jelenlétüket ? fogalmazott Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató. Tájékoztatása szerint az idei évad külön fordulópontot jelentett: kecskeméti bérletükben idén először kétszer is fellép az együttes, a Nemzeti Filharmonikusok számára új helyszínként szerepel a pezsgő kulturális életéről ismert város. Békéscsabai bérletükben, továbbá a szegedi Tisza-bérletben az idei évadban először szerepel a neves együttes. A tíz koncertből ötben közreműködik a Nemzeti Énekkar is, mely egyben rendszeres fellépője a Filharmónia Magyarország népszerű ifjúsági sorozatainak, saját műsorukkal, több megyében várják őket a középiskolás diákok. A Filharmónia Magyarország 23 felnőtt bérletet hirdetett meg az ország 20 városában a 2017/18-as évadban.

Több mint száz bérletes koncerttel évente 30 ezer nézőhöz hozza közelebb a klasszikus zenét. Ez a hatalmas mennyiségű koncertszám kiegészülve az ifjúsági hangversenyek jelentette közel 1100 hangversennyel és 280 ezer látogatóval nem működhetne máshogy, mint a hazai komolyzenei előadók, kamaraművészek, énekkarok és zenekarok teljes bevonásával. Szinte nincs az országban olyan zenei formáció vagy éppen szólista, akinek ne nyújtana fellépési lehetőséget a Filharmónia Magyarország. Ezért is mérföldkő a szorosabb stratégiai együttműködés, hiszen Magyarország két meghatározó klasszikus zenei kulturális intézménye mutathatja meg elkötelezettségét a magyar zeneszerető közönség és a klasszikus zenei szereplők iránt.

Közös karácsonyi koncerten lép fel az EMMI 90 fős kórusa a Ghymes Együttessel ? írtuk meg múlt hétfőn, ezért megkérdeztem az államtitkártól, hogy várható-e közös éneklés a Nemzeti Énekkarral, vagy a Nemzeti Filharmonikusokkal is? Hoppál Péter elmondta, hogy nyitottak a felkérésre, de a tavaszi választásokig nagyon feszített a tárca programja, s fenntartóként egyébként is nehéz lenne a zenészekkel-énekesekkel közös koncertet adni.

Szóljon hozzá!