ZETApress

hírportál

Tónusok Opusszal

Tónusok OpusszalNovember 30-án csütörtökön 19 órakor lép fel a Sándor Tímea által vezetett Spirit Dance Company a Kőrösi Csoma Művelődési Központban, régi nevén Kőbányai Pataki Művelődési Központban, a X. kerületi Szent László tér 7-ben ? tudatta Jánosi Katalin.

Ez egy különleges alkalom a társulat életében, hiszem most mutatják be az itthon és külföldön is elismert koreográfus Mustapha Barkati által koreografált új darabjukat is. A Spirit Dance Company egy éve alakult társulat, melynek repertoárjában éppúgy megtalálható a modern-, mint a kortárs balett, ezért feladatuknak tekintik, hogy a táncművészet változatosságát megismertessék a közönséggel. Zenei világukat ugyancsak a sokszínűség jellemzi, előadásaikat saját zeneszerzőik, Peter E. Mueller-Kovacs és Lengyel Zoltán által komponált zenék teszik egyedivé. Céljuk a szórakoztatás mellett, az elgondolkodtató előadások létrehozása a modern/kortárs táncnyelvezet segítségével.

Tónusok (25?)

A zene áthatja mindennapjainkat, hiszen jó és rossz hangulatban is zenét hallgatunk. Néha alig érint meg, máskor pedig mély érzéseket indít el bennünk. Szabadságot is adhat, de ugyanakkor le is húzhat a mélybe. Az előadás a zene sokszínű árnyalatai által is hatást gyakorol ránk. Előadók: Baksa Zsuzsanna, Deák Lili, Merényi Eszter, Sándor Tímea, Soós Viktória, Szabados Inez, Wéber Edina, Nagy Dorottya. Zene: Peter E. Mueller-Kovacs: Timeless Zeitgeist, Lengyel Zoltán, René Aubrey. Koreográfus: Sándor Tímea. Koreográfus asszisztens: Soós Viktória. Támogató: Műhely Alapítvány.

Magányba zárva (20?)

Néha azt gondoljuk, ahhoz, hogy sikeresek legyünk, keménynek, konoknak és szenvedélymentesnek kell lennünk másokkal. Néhányan egészen odáig elmennek, hogy a jóságot gyengeségnek és sebezhetőségnek tartják. Ha valamelyikünk mégis másként gondolkodik, azt nem engedjük be saját bezárt világunkba. A kérdés az, hogy léphetünk ki bezártságunkból? Erre keressük a válaszokat a Magányba zárva című darabunkban. Előadók: Baksa Zsuzsanna, Deák Lili, Merényi Eszter, Sándor Tímea, Soós Viktória, Szabados Inez. Zene: Emilie Simon ? The Egg zenéje, Ady Endre ? Szeretném, ha szeretnének (H-epic), Lisa Gerrard ? Sacrifice zenéje. Koreográfus: Sándor Tímea.

Opus

A november 30-i fellépésre egy különleges koreográfiával is készül a társulat, amelyet az itthon és külföldön is elismert koreográfus Mustapha Barkati készített. Sándor Tímea meghívásának eleget téve Mustapha októberben a Jurányi Házban nagysikerű castingot és workshopot tartott. A magasszintű órákon a magyar táncosok gyorsan felvették munkatempóját és stílusát, ezért a mester nagyon elégedett volt. Előadók: Szabados Inez, Merényi Eszter, Soós Viktória, Wéber Edina és Szili Vera.

Sándor Tímea a társulat vezetője/koreográfusa a Horton technikát bécsi tanulmányai alatt ismerte meg. Tanárai Alain Michigan, valamint Milton Myers, aki 3. genarációs Horton tanár, s az Alvin Ailey Táncszínház oktatója. ? Soós Vikivel való találkozás és a közös munka adta meg nekem a végső döntést a társulat létrehozására, amely már egy éves. A Thália Színházban a veronai buszbaleset áldozatainak adott emlékesten volt első nagyszínházi fellépésünk, amelynek igen pozitív volt a visszhangja, emellett júniusban a Bethlen Téri Színházban is hangos sikert aratott a társulat ? mondta Sándor Tímea. Zeneszerzők: Lengyel Zoltán zongoraművész, orgonista.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 1995-ben diplomázott. Szólistaként sikeres koncerteket adott Angliában, Németországban, Spanyolországban, Amerikában, Venezuelában, Szíriában, Irakban, Moldáviában és Magyarországon. A Budapesti Fesztivál-zenekarral Stravinsky Petruskájának zongoraszólóját játszotta a Carnegie Hallban és más koncerttermekben. Venezuelában is tartott zongora-kurzust és egyben számos zenekar és együttes, kamarazenei és kortárs produkcióiban is részt vett.

Peter E. Mueller-Kovács Svájcban élő komponista, aki már szülői és nagyszülői ágon is magába szívta a klasszikus zene szeretetét. Kedvenc zeneszerzői: Liszt, Chopin, Gershwin, Csajkovszkij, Mozart és Beethoven. Peter már fiatalon elkötelezte magát a zeneszerzés mellett, nemcsak dalokat ír, hanem nagyzenekarok számára is komponál műveket. A program sorrendje: Tónusok, Opus, Magányba zárva.

Szóljon hozzá!