ZETApress

hírportál

Budaörsi évadnyitó

A dzsungel könyve BudaörsönA június 3-án bemutatott Samuel Beckett: Godot-ra várva előadással Kovács Kristóf rendezésében ma indul az évad, amit ezentúl havonta két alkalommal a budapesti Bethlen Téri Színházban láthatnak az érdeklődők, a főszerepben Székely B. Miklóssal és Tóth Józseffel.

A Latinovits színpadán az első bemutató Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című komédiája lesz szeptember 30-án szombaton, amit Frigyesi András igazgató-rendező állít színpadra, aki így vall róla: úgy érzem, mindannyiunknak szükségünk van arra a humorra, amellyel a ?Stukker? húsba-vágó, örök témáját Görgey tálalja. Ötven éve írta, húzni ma sem lehet a mondataiból. Hatalomjáték. Klasszikus. Gyémántként viselkedik: kezünkben forgatva ma itt, holnap amott csillan fel valamelyik lapja. Az előadásban a társulat férfitagjai, Bregyán Péter, Ilyés Róbert, Chován Gábor és Böröndi Bence partnereként Szemán Béla látható vendégként.

Szintén szeptembertől a repertoárba illesztve látható az egri Harlekin Bábszínház A dzsungel könyve előadása a budaörsiek előtt sem ismeretlen Halasi Dániel rendezésében ? tudatta Bognár Éva, a színház sajtóreferense.

November 18-án Alföldi Róbert rendezése, Lev Tolsztoj: A sötétség hatalma premierjére kerül sor. ? Nagyon meglepett, hogy Tolsztoj egy ilyet írt, a romantikátlansága, a kegyetlen pőresége miatt. De talán ezáltal jelenik meg tűpontosan az, hogy hogyan jut el a történet az óriásbűnökig is. Az ok és az okozat elválaszthatatlan egymástól, és ha jó lesz az előadás, akkor az ok-okozati lépéseket ugyanúgy a nézők is precízen tudják majd követni és pontosan tudnak lépésről lépésre jönni velünk ? mondta Alföldi Róbert. A főbb szerepekben Spolarics Andreát, Balsai Mónit, Brasch Bencét, Bregyán Pétert, Székely B. Miklóst, Bohoczki Sárát és Páder Petrát láthatjuk.

Január 13-án John Steinbeck: Egerek és emberek című drámáját rendezi Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház művészeti vezetője. ? A főhősök ketten vannak, mint Káin és Ábeltől Stan és Panig oly sokan ebben a kétarcú világban: a kicsi és a nagy, a villámagyú és a lomha-értelmű, a tevékeny és a méla ? no meg a túlélő és az áldozat: bár persze a túlélő is áldozat, legfeljebb ő később értesül róla. ? mondta Kovács Kristóf. A szereplők: Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Dékány Barnabás, Bregyán Péter, Páder Petra és Chován Gábor.

Tavasszal Thornton Wilder: A házasságszerző című darabját mutatják be. A klasszikus amerikai történet számtalan színpadi és filmes feldolgozás alapjául szolgált már az elmúlt évtizedekben, melyek közül a legismertebb minden bizonnyal a Helló, Dolly! Ezúttal Takács Katalin főszereplésével, Csizmadia Tibor rendezésében láthatjuk az eredeti művet. Közben a gyerekek számára is készül új előadás a már megszokott helyszínen, a Városi Ifjúsági Klubban. Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt díjnyertes mesekönyvéből készül a Latinovits Színház és a Szamárfül Projekt koprodukciója, a Cerka Tinka és a szürke Lord.

Folytatódnak a színház kávéházi előadássorozatai is az Adlerben. A régi nagy színészeinkre emlékező Szellemidézés ebben az évadban először szeptember 13-án szerdán Dajka Margit alakját eleveníti meg, majd kéthavonta jelentkezik új alkalommal, amikor Psota Irénről, Básti Lajosról, Ferrari Violettáról és Sinkovits Imréről lesz szó, vetítésekkel és partnerek visszaemlékezései által, Bognár Éva szerkesztésében.

Az Operabeavató szériában ez az évad a hangfajok legszebb áriái, valamint a duettek, tercettek, kvintettek világa csendül fel az operairodalom fontos műveiből neves operaénekesek előadásában, Jekl László szerkesztésében, Pavlik Gábor lenyűgöző magyarázataival. A Színház örömmel tudatja az érdeklődőkkel, hogy Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi című előadását ? amely Takács Katalin egyszemélyes tárgyanimációs játéka Varsányi Péter rendezésében ? beválasztották a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába. Mindenkit szeretettel várnak október 12-én csütörtökön 10 órakor a Marczibányi téren.

Szóljon hozzá!