ZETApress

hírportál

Újra szól a Fonográf

Fonográf? A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar ? mondta Bródy János délelőtt a Kárpátia Étteremben, mert a ’70-80-as évek egyik legjobb együttese 14 év szünet után 2018. február 16-án pénteken fellép a Sportarénában.

? Mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket ? fogalmazott Szörényi Levente hozzátéve: míg az Illés-együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta élő vokállal. A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente ? ének, gitár; Bródy János ? pedál steel gitár; Tolcsvay László ? ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály ? ének, gitár; Szörényi Szabolcs ? basszusgitár; Németh Oszkár ? dob) 1974 és ’84 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes számos albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és a Fonográf zenélt az 1983-as István, a király című rockopera felvételén is. A zenekar legutóbb 2004-ben adott koncertet a Kisstadionban.

? Bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradtam, ez nem jelenti azt, hogy időről-időre ne lépnék színpadra. Ez egyre nagyobb kihívás az idő múlásával ? mondta Levente. Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere hozzátette: egyszeri eseményről van szó, sem turné, sem lemez nem lesz. Erős közönségigény mutatkozott egy ilyen koncertre, az elmúlt időszak telt-házas Bódy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre. Szörényi Levente elmondta, hogy a Fonográf sokfajta zenei világot képviselt. Country zenét azért kezdtek játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás című anyagán ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott.

Bródy János felidézte, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet (Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvayék és a Trió) több produkciót egyesített és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot. ? A Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött. A Fonográf idején szereztem a legjobb szövegeimet: meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa ? fejtette ki Bródy János, aki szerint a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.

A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos helyen fellépett Nyugat-Európában is és közel állt a nemzetközi karrierhez. Szörényi Levente szerint az áttörés azért maradt el, mert az azóta elhunyt akkori osztályvezetők és igazgatók nem álltak pozitívan az ügyhöz. Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy a Fonográf baráti és lelki társulás is volt, miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. Bródy János megjegyezte, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek. Kérdésemre Rosta Mária hozzátette, hogy a közös próbákat év végén kezdik majd el a Dürer Kertben.

Szóljon hozzá!