ZETApress

hírportál

300 program 28 helyen

Színházak éjszakája 2014.27 színház 28 helyszínen 300 programmal várja a közönséget. Egyetlen jeggyel válogathatnak az érdeklődők a Színházak éjszakáján, amelyre szeptember 20-án, szombat déltől 21-én, vasárnap hajnalig várják a nézőket ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a volt Budapest Galéria épületében, a Szabad sajtó utca 5-ben.

Komáromi György projektvezető elmondta, hogy az idén először fesztiválközpontot nyitottak: szeptember 2-a és 20-a között várja az érdeklődőket a mai helyszín, a SzínházPONT. A nézők itt tájékozódhatnak a programokról, megvásárolhatják a karszalagot és különleges produkciókat is láthatnak. A Színházak éjszakájára érvényes karszalag megvásárlásával a nézők a résztvevő színházak bármelyikébe ellátogathatnak, erre az alkalomra született produkciókat láthatnak, interaktív programokon vehetnek részt.

Fővárosi színházigazgatók 2012 tavaszán alapították meg a Színházak éjszakáját. Az ötletgazdák legfontosabb törekvése az volt, hogy szélesre tárják a színházak kapuit a színházba csak ritkán, vagy egyáltalán nem járó közönség előtt is, és a csak erre az estére jellemző, rendhagyó előadásokon keresztül kínáljanak kikapcsolódási lehetőséget számukra. Tavalyelőtt 15 játszóhelyen 11 ezer néző előtt zajlottak az előadások, tavaly tavasszal pedig már 14 ezren voltak kíváncsiak a programokra. A szervezők célja az, hogy a közönség új szemszögből láthassa a színházakat, betekinthessen a kulisszák mögé, más, eddig nem ismert oldalukról ismerhesse meg a művészeket és a színházak munkatársait.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Színházak éjszakáját, amelyet az idén tavasz helyett ősszel, több színház részvételével tartanak meg szeptember 3. szombatján. Míg tavaly a Fővárosi Önkormányzat színházai kínáltak programokat ezen a napon, az idén magánszínházak és minisztériumi fenntartású intézmények is részt vesznek a rendezvényen. A 14 órás rendezvénysorozat keretében a látogatók bepillanthatnak a 2014/2015-ös színházi évad produkcióiba és lehetőség nyílik a színfalak mögé is belesni.

A rendezvényen résztvevő 27 színház: az Átrium Film-Színház, a Bárka Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Magyar Színház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Stúdió K Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes mottóként az Egységben az erő! szlogennel kezdte beszédét. Budapest számos változáson ment keresztül vitalitásának visszanyerése érdekében. Ennek hátterében a városvezetés egységessége állt. Nemzetközi felmérések szerint is élhetőbbé vált a város és ennek elengedhetetlen eleme a kulturális élet, amit a főváros tovább kíván bővíteni. Fontos az országos fenntartású színházak részvétele, hiszen ezekben fordul meg a budapesti színházi közönség 70%-a.

Herner Dániel, a SzínházPONT programigazgatója mutatta be az új helyszínt, amelynek fontos feladata ? többek között ? a 27 színház népszerűsítése. De lehet itt jegyet és a minden programra érvényes karszalagot venni. Lesznek itt kiállítások, előadások. Készült egy terepasztal, amelyen (virtuális eszközökkel) lehet bepillantani a különböző rendezvényhelyszínekbe. Zsoldos Dávid, az LS Média Network ügyvezető igazgatója az Egységben az erő! szlogent a sokféle program egységével, annak teremtő erejű fontosságával egészítette ki. Ezt a projektet a közönség felé nyitás, a valóság kiterjesztésének fontos állomásaként értékelte.

Jobbágy Ervin, az Interticket Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezt a jegyforgalmazási rendszert évtizedes tapasztalat és sok technikai fejlesztés birtokában lehetett kialakítani, ugyancsak az együttműködés, a szinergia jegyében. Az új lehetőség a mobilon való vásárlás, amely egyelőre gyerekcipőben jár, de hamarosan létrejönnek az új, erre alkalmas mobil alkalmazások. Ma került ki a Jegy.hu oldalra az androidos alkalmazás, ami már használható. Szó van a nem rögzített jegyárakról, amelyek ? akárcsak a fapados légi járatokon ? foglaltság függvényében mozoghatnak mindkét irányba. Ez azonban a kissé távoli jövő, amelynek más vízióiról ? például a beszédfelismerő telefonról ? is beszélt Jobbágy Ervin. Érdekes adattal zárta mondanivalóját: az összes hazai labdarúgómeccs éves bevétele együtt sem éri el az Operettszínház éves jegybevételét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Filmstúdió a Trafóban | ZETApress

Szóljon hozzá!