ZETApress

hírportál

Hét bérlettel öt helyen

Csaba PéterA 2014/2015-ös évadban hét bérletsorozatban öt helyszínen 36 koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ezek mellett számos bérleten kívüli hangversenyt is kínálnak és folytatják gyermekeknek szóló programjaikat is ? tudtuk meg az évadnyitó sajtóreggelin az újbudai Hadik Kávéház galériáján.

Az eseményen Lendvai György ügyvezető igazgató és Csaba Péter vezető karmester, művészeti vezető ismertette a 2014-2015-ös évad programjait, fellépőit, illetve egyéb érdekességekről is szó volt. Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar ebben a szezonban, 2015. május 1-jén ünnepli 70. születésnapját. A ’80-as évek végéig a művészek egy speciális vasúti vagonban guruló operaként járták az országot.

Csaba karmester, aki harmadik évadát kezdi az együttes élén művészeti vezetőként elmondta, hogy Kobajasi Kenicsiro megkapta a zenekartól az állandó tiszteletbeli vendégkarmesteri címet és májusban négy koncertjüket dirigálja. Zenekaruk a magyar zenei élet egyik legszorgalmasabb együttese, és az előző szezonban igazán kitett magáért. Az elmúlt évadban 156 hangversenyen játszott, amely valóban szokatlanul magas szám, s ezt a koncertszámot az új évadban már nem szeretnék túlszárnyalni.

A zenekar vezetői a programot ismertetve kiemelték, hogy az évadot szeptember 23-án, kedden nyitják a Zeneakadémián, ez a fellépés egyben az Erdélyi Miklós-bérlet első koncertje lesz. Műsorán többek között Puccini-áriák szerepelnek a világhírű amerikai szoprán, Helen Donath előadásában, Csaba Péter vezényletével. Szintén a Zeneakadémia lesz a helyszíne a Lukács Miklós-bérlet hat hangversenyének. Október 31-én, pénteken a 150 éve született Richard Straussra emlékeznek A négy utolsó ének megszólaltatásával, amelynek a szólistája Sümegi Eszter lesz. A koncerten egy különleges kamara-zenekari mű is felhangzik, Az úrhatnám polgár című szvit.

Szintén egy világsztár, Frans Helmerson Németországban élő svéd gordonkaművész lesz a vendégük áprilisban, ő Saint-Saëns a-moll csellóversenyét játssza majd a MÁV Szimfonikusok élén, májusban pedig Kesselyák Gergely, az együttes karmestere megint egy különleges XX. századi művet dirigál a bérletben, Ribnyikov Capriccióját. Szenzációnak számít, hogy Rados Ferenc ismét zenekari koncerten zongorázik, januárban Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő Takács-Nagy Gábor vezényletével a MÁV-zenekarral.

A Művészetek Palotája lesz az otthona februártól a négy koncertből álló Szőke Tibor-mesterbérletnek, amelyben többek között Vásáry Tamás vezényel egy Csajkovszkij-estet, és megszólal majd márciusban Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniája a Nemzeti Énekkar közreműködésével, mert Csaba Péter elképzelése szerint minden esztendőben műsorra tűznek egy Mahler-szimfóniát.

A Festetics-palota Tükörtermébe hirdetett Festetics-bérlet is kínál izgalmas koncerteket. Februárban vendégük lesz például Wolfram Christ. A neves muzsikus évtizedeken át volt a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása. Koncertjén elhangzik többek között Dowland: Két dal brácsára és vonósokra című darabja is, emellett Haydn-, Mozart- és Britten-műveket is dirigál.

Az Olasz Kultúrintézetben rendezik meg a Varga László-bérlet hangversenyeit, az Unokák és nagyszülők hangversenyei elnevezésű sorozatnak pedig a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme ad otthont, melyben farsangi koncertet is hirdettek. A Francia Intézetben idén a tavalyinál is több hangversenyt játszanak a MÁV-zenekar művészei. A Zeneakadémián október 6-án, kedden ismét felcsendül Jenkins műve, az Arany János balladájára írt A walesi bárdok, amely nagy sikert aratott már a Carnegie Hallban is. Nálunk 2011-12-ben is bemutatták a MŰPÁ-ban.

Szóljon hozzá!