ZETApress

hírportál

Tíz bemutató Budaörsön

Gazdag, széles közönségréteget megszólító repertoárt tervez, ennek szellemében komoly dolgot vállal: tíz bemutatóval készül a 2014/15-ös színházi évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Az évad a már hagyománynak számító Budaörsi Színházi Napokkal indul szeptember 20-án, amelyen az országban máshol nagy sikerrel bemutatott előadásokkal ajándékozza meg nézőit a színház.

Az egyhetes fesztiválon látható lesz többek között a kecskeméti Hosszú út az éjszakába (rend. Zsótér Sándor), Beckett Utolsó tekercs című műve Lukáts Andor előadásában, Babarczy László rendezésében, az Átrium Film-Színházból az Igenis, miniszterelnök úr!, a Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított Nádgarnitúra című előadás, valamint Pintér Béla és Társulata Parasztoperája. Külön produkcióra készül a színház a Magyar Dráma Napja alkalmából: elfeledett magyar drámák részleteinek felélesztését Kuriózum címmel veszi műsorára ? tudatta Bognár Éva sajtóreferens. Fotóink Borovi Dániel felvételei.

? A mögöttünk álló évad izgalmas, változatos, nagyon sokfelé tapogatózó és különböző korosztályú, ízlésű, hátterű nézőt megszólító műsorrendet tartalmazott ? fogalmazott Frigyesi András igazgató tavasszal, az évadzáró társulati ülésen Budaörsön. ? A következő évadnak az összeállításánál is ez volt a fő szempont, a sokszínűséget tovább növelni, természetesen azzal a határozott szándékkal, hogy minőségileg magas színvonalon működő színházat, színházi profilt alakítsunk tovább ? tette hozzá akkor Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető.

Az első premier Friedrich Schiller Ármány és szerelem című klasszikusa lesz Sopsits Árpád rendezésében október 10-én. A főbb szerepekben feltűnik többek között Trokán Péter, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Bán Bálint és Zsigmond Emőke. Ezt követi a mindenkit ? nullától százéves korig ? megszólító, elsősorban családi musicalként aposztrofálható Legyetek jók, ha tudtok! című produkció, mely a klasszikus film színpadi feldolgozása. Czeizel Gábor állítja színpadra október végén Kardos Róbert főszereplésével, az előadás koprodukcióban jön létre a Múzsák Társulat és a Budaörsi Latinovits Színház között.

A színház fontos tevékenysége a színházi nevelési program, melynek különböző formái már megjelentek az elmúlt évadban is. Elengedhetetlennek tartják, hogy hangsúlyosan gondoljanak Budaörsön is a fiatalokra, és ne csak a kisgyerekekre, hanem egészen pontosan a kamaszkorúakra. Ennek Magyarországon egy nagyon gazdag és izgalmas tradíciója van, tehát a minőségi, problémaközpontú, korosztályos kérdéseket megcélzó színházi és tantermi előadásoknak és az ezeket feldolgozó drámapedagógiai foglalkozásoknak.

Az elmúlt évadban hat ilyen produkciót látott vendégül a Latinovits az Ifjúsági Klubban, és budaörsi iskolákba is szerveztek előadásokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel döntött úgy a színház vezetése, hogy most egy új nagy lépést tesz ezen az úton: saját ilyen jellegű programot hoz létre, a Nézőművészeti Kft. társulattal közösen. Ez lesz a Kézmosás fontosságáról című tantermi előadás, amelyet Scherer Péter állít színpadra Molnár Gusztáv és Katona László szereplésével, novemberi bemutatóval.

Ezt követően szintén egy újdonsággal jelentkeznek: az első olyan produkcióval a színház történetében, ami stúdió előadásként készül. Egy olyan teret alakítanak ki, ahol a nézők és a játszók is a színpadon foglalnak helyet. Egy kimondottan szűk, klausztrofóbikus bemutatót láthat majd a közönség Harold Pinter Hazatérés című drámájából. Többek között Lukáts Andor, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Dióssi Gábor és Nagy Dániel Viktor lesznek láthatóak benne, Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében. A kisebbekre is gondolván nagyszabású, nagy-színpadi mesejáték kerül a Latinovits színpadára december elején, ez pedig Michael Ende: Momo című meséjének adaptációja Laboda Kornél és Faragó Zsuzsa tollából, az előadás rendezője Bereczki Csilla.

Az évad második fele Frigyesi András igazgató rendezésével kezdődik, Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című XX. századi klasszikusát állítja színpadra. Ennek a darabnak volt egy feledhetetlen, negyven évig futó előadása, melyben Sinkovits Imre és Tolnay Klári alakították az idősödő Berliozt és Estellát. Ebben a produkcióban Budaörsön Almási Évát és Mécs Károlyt kérték fel e két nagy karakter megformálására. Februárban szintén a gyerekekre, ezúttal a legkisebbekre irányul a figyelem, és egyben egy új színpadi forma kap helyet a repertoárban: a bábszínház. Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meséjét három színész és sok báb jeleníti meg Halasi Dániel rendezésében, a helyszíne a budaörsi Városi Ifjúsági Klub lesz.

Márciusban Agatha Christie Egérfogó című, humorban bővelkedő krimijét láthatja a közönség Lukáts Andor rendezésében. Az évad utolsó, a színházteremben tartandó bemutatója pedig Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című epikus színműve lesz, melyet Forgács Péter állít színpadra. De tavasszal jövőre sem áll meg az évad, hiszen fergeteges nyári szabadtéri produkció szerepel a tervben: a La Mancha lovagja című musical Frigyesi András rendezésében, a budaörsi Városháza mellett található szabadtéri színpadon.

Az évad során folytatódnak a tavaly elindított előadássorozatok is a színháztermen kívüli helyszíneken (Adler Kávéház, Városi Ifjúsági Klub, Szertár), a régi nagy magyar színészegyéniségekre emlékező Szellemidézés és az újdonságokat kereső Felolvasószínház. Új színként jelenik meg az Opera-beavató sorozat. Az első évadban hét bemutatót tartott a színház, ezek közül a következők maradnak műsoron: a Kaktusz virága, az R&L, avagy a Mágusok Birodalma című ifjúsági produkció, a Játék az életrajzzal, a Képzelt beteg, a Fiú, leány, valamint az idei nyári produkció, a 100 év Orfeum, amely októbertől beköltözik a színházterembe.

Szóljon hozzá!