ZETApress

hírportál

A siker íze

Béres Attila rendező sikert sikerre halmoz. A nyár elején Csányi Sándorral és Schell Judittal a főszerepekben a Liliommal aratott közönségsikert, a közelmúltban pedig Gérard Depardieu rendezőjeként került reflektorfénybe. A marosvásárhelyi származású, megszállott rendező egy pillanatra sem nyugszik, máris újabb bemutatóra készül. S mögötte is egy erős nő áll ? tudatta a PResston PR.

Bár Gérard Depardieu mindössze 3 nappal a bemutató előtt érkezett Szegedre, mégis komoly próbák előzték meg a Háry János múlt heti bemutatóját. Két napon át szinte megállás nélkül folytak a próbák verőfényben és zuhogó esőben. ? Az első másfél órányi próba pillanatok alatt elröppent, és azt, hogy milyen keményen dolgoztunk, abból vettem észre, hogy Gérard-ról annyira ömlött a víz, hogy pólót kellett cserélnie. Nem hozott magával csereruhát, így végül én adtam rá egy színházi pólót ? avatott be a kulisszatitkokba Béres Attila, rendező.

A magyar alkotók büszkék lehetnek teljesítményükre, mert a világsztár a szerdai főpróba megtekintése után úgy nyilatkozott, hogy a magyar színészek magasra tették a mércét. A premier után a szállodájába invitálta a szereplőgárdát, ahol a chef-ek a Depardieu személyes iránymutatása szerint készítették a sült húsokat. Az exkluzív vacsora végén egy komolyabb beszélgetésre is mód adódott, ahol a világsztár elmondta, hogy számára meghatározó élményt jelentett 4000 néző előtt egy ilyen színvonalas előadásban szerepelni. ? A legnagyobb meglepetést számomra az okozta, hogy Gérard Depardieu viselkedésében semmiféle sztárallűrnek nem volt nyoma. Nem kért külön autót vagy testőrt, előadás előtt a színházi büfében üldögélt, akárcsak a többi kolléga, játszott a fellépő gyerekekkel, beszélgetett Bodrogival ? engedett bepillantást a kulisszák mögé Béres Attila.

Depardieu Napóleon szerepében franciául beszélt, mondatai megformálásában nagy szerep jutott Béres Attila feleségének, Ari-Nagy Barbara dramaturgnak. A produkcióba olyan mondatok kerültek, melyeket mind Napóleon mondott egykor, mint pl. A legjobb védekezés a támadás vagy Ha híres akarsz maradni a világban, ígérj meg mindent, és ne teljesíts semmit! ? A darabjaim dramaturgiai feladatait ezúttal is Barbara látta el. A feleségem rengeteget segít a szövegek megalkotásában, nélküle félkarú lennék A közös munkák miatt egész nap együtt vagyunk, talán ennek köszönhető az is, hogy már 23 éve kitartunk egymás mellett. Bevallom, nem túl szerencsés, hogy mi mindig hazavisszük a munkát. Nálunk éjjel-nappal másról sincs szó, csak színházról, bár a gyerek előtt néha megpróbálunk úgy tenni, mintha ez nem így lenne ? mondta el Béres Attila.

A rendező, akit a Háry János kapcsán ismét ?merészségéért? dicsértek a kritikák, nem hisz a kategorizálásban, általánosításban. ? Egy 1907-es Erdélyben megjelent antológiában azt írták Csehovról, hogy orvos, drámaírással próbálkozott. Aztán kiderült, hogy Csehov a legjobb drámaírók egyike ? hozza példaként. ? Ezúttal sem tettem mást, minthogy megpróbáltam egy történetet a mának elmesélni. Ha a nézők úgy látják, hogy a metró szerepeltetése, vagy a mára való reflektálás merészség, ugyanakkor szerves részei az előadásnak, annak én örülök ? fűzte hozzá a rendező.

Béres Attila számára a nyár a Liliom közönségsikerével indult, melyet parádés szereplőgárdával állított színpadra a Thália Színházban. Csányi Sándor, Schell Judit, Udvaros Dorottya, Molnár Piroska, Pindroch Csaba is szerepelnek a szeptembertől újra látható produkcióban. A következő nagy dobásának pedig Örkény István Tóték című darabja ígérkezik, melyet Miskolcon állít színpadra. ? Nagyon várom ezt a munkát! Görög Laci játssza majd az Őrnagyot. Különleges szakmai barátság fűz össze minket, sok darabomat vele képzelem el, sok mindent kötök az ő gondolkodásához, személyiségéhez. Az általam rendezett Woyzeck és My Fair Lady után úgy éreztem, ideje eljátszania ezt a szerepet ? mondta el a rendező.

A jövő évadban egy ősbemutatóra is készül Béres Attila: elsőként rendezi meg Székely Csaba Mihály Vitéz című darabját, melynek bemutatóját Szombathelyen tartják. A Thália Színházban a cseh Peter Zelenka Hétköznapi őrületek című parádés vígjátékának színpadra állítására is vállalkozott. Nem múlik el úgy év, hogy Béres Attilát ne kérjék fel egy jelentősebb zenés mű megrendezésére. A West Side Story bemutatóját a jövő évadban Miskolcon készíti majd. S bár a legtöbben zenés rendezéseiről ismerik őt, a rendező erről is másként gondolkodik: Nem hiszek a zenés és prózai műfajok megkülönböztetésében. Szerintem két fajta színház létezik ? Peter Brook ?élő? és ?holt? színházát követe ? a jó és a rossz színház. A megközelítés alapvető módját mindig maga a történet adja, a műfajtól függetlenül ? mondja.

Béres Attila

A Vámos László-díjas magyar rendező, aki Depardieu-t is megizzasztja a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagja. Marosvásárhelyen született 1971-ben, édesapja Dr. Béres András, teátrológus, dramaturg, a színháztudományok doktora, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszdoktora, címzetes rektora. Béres Attila előbb matematikusnak készült Kolozsvárott a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanult színész szakon. 1999-ben Budapestre költözött, 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, Babarczy László osztályában. A diploma megszerzése után Egerben, majd a Pécsi Nemzeti Színházban rendezett, ezt követték a Budapesti Operettszínházban kapott felkérések. 2006-ban a Budapesti Operettszínház főrendezője lett. Rendezett Kecskeméten, Szombathelyen, a Nemzeti Színházban és a Thália Színházban is. Felesége Ari-Nagy Barbara, dramaturg. Kisfiuk, Samu 6 éves.

Szóljon hozzá!