ZETApress

hírportál

Porondon a világ

Bemutatóra készülnek az artisták a Fővárosi Nagycirkuszban. Porondon a világ című nemzetközi produkciójukat szombaton délután 3 órától láthatja először a nagyközönség a Városligetben. December 31-ig szombaton és vasárnap napi két, szerdától péntekig pedig napi egy előadásban gyönyörködhetünk. Hagyományaik szerint a hétfő és kedd továbbra is szünnap marad.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztató egy tesztlap kitöltésével indult. Öt kérdés szólt az elefántokról. Tudnunk kellett róluk, hogy a közismert afrikai és indiai fajtán kívül egy borneói is létezik. A leghosszabb mért agyar három és fél méteres volt, de az indiai nőstény szemfoga nem fejlődik agyarrá. Ennek ellenére az elefántoknál nőuralom van, a kiselefánt pedig a szájával szopik. Furcsa is lenne, ha ormányával szívná tüdőre a tejet.

S hogy miért pont ezekre a kérdésekre kellett válaszolnunk? Mert a műsor első részében két elefántot és két lovat láthatunk együtt a porondon. Az olasz Francisca és Amadeo Folco az elefántok csordaösztönét, segítőkészségét használja ki akkor, amikor velük vezetteti fel lovait. Ugyancsak az első részben láthatjuk az orosz Diana Vediashkina hat tacskóját. A kutyusok olyan egyszerre lépnek liba-, azaz kutyasorban, hogy akár százlábúnak is vélhetnénk őket.

Az ifjú orosz idomárnő szülei a második részben medveszámmal szerepelnek. A tízperces játékos történetben a feleség autója lerobban az úton. Két szerelő érkezik a segítségére. Egyiket a férje, másikat a medve játssza. Munka közben mindketten szerelmesek lesznek a csinos asszonyba, s az autószerelés helyett inkább udvarolni kezdenek. Mivel így egymás konkurenseivé válnak, viszálykodásukból számos humoros jelenet születik.

A kilenc kérdéses tesztlapon négy kérdés a medvékről szólt. Tudnunk kellett, hogy mindenevők, a kis bocsok még télen, a barlangban születnek, s nem a grizzli, hanem a kodiak a legnagyobb barnamedve, mely két és fél méter hosszúra is megnő. Jó válaszainkkal értékes táskákat nyerhettünk.

A kitöltött tesztlapokat nem kellett leadnunk, hanem közösen értékeltük. Néhányan ? az élelmesebbek(?) ? éppen ezért csak a jó válaszok elhangzása után jelöltek. Így is többen figyelmetlenek voltak közülük, ezért csak egy-egy telitalálatos, valamint nyolc- és hattalálatos szelvény született. Mivel én már korábban, saját kútfőből adtam meg a jónak vélt válaszokat, mindössze négyet sikerült eltalálnom. Szerencsére a többség is előre dolgozott, táskából is volt jócskán, így nekem is jutott belőle önálló munkám jutalmaként.

Az állatok közérzetére is odafigyelnek

A cirkuszi állatszámok ellen újabban az állatvédők tiltakoznak. Mint Pósfai Zoltán sajtófőnök elmondta, cirkusz és cirkusz között különbséget kell tenni. Néhányukban tényleg mostoha körülmények között élnek az állatok, de többségük nem ilyen. Mivel az állat az idomár munkaeszköze, vagyis vagyona, igyekszik számára ideális körülményeket teremteni. Ha az állat jól érzi magát, könnyebb vele dolgozni és tovább is él. Nem véletlen, hogy cirkuszban és állatkertben jóval hosszabb az átlagéletkor, mint a vadonban.

Állatságok után nézzük az embereket. Nyitószámként Markocsány Lóránt, az Állami Artistaképző Intézet növendéke kápráztat el légtornász számával. A fiatalember idén tavasszal a Porond csillaga címet és a Hortobágyi Károly-díjat nyerte el. Honfitársunk, Kókai Zoltán a második részben zsonglőrködni fog. Előbb három focilabdával mutatja be tudományát, majd az ennél jóval könnyebb, éppen ezért nehezebben irányítható pingpong labdákat szelídíti a szájából kifújt levegővel.

Brigitta és Gábor kézegyensúlyozó számot mutat be. A férj szabályosan eltartja az asszonyt, hiszen ő is kézen áll, míg a felesége rajta áll kézen. 2001-ben már dolgoztak a Fővárosi Nagycirkuszban, azóta viszont teljesen átalakították műsorukat.

Minden négy méter feletti produkció levegő számnak számít a cirkuszban. A moszkvai Nikulin Cirkusz Artemev Duója is ilyet mutat be védőháló nélkül Szépség és bravúr a kupolában címmel. A borzongásra vágyó közönség aggódhat, hogy nem zuhannak-e le? A brazil Olimecha család gumiasztalon ugrándozik. Csak ritkán mozdulnak ki Dél-Amerikából. Európában eddig csak Portugáliában léptek fel, de mivel Brazíliában is a portugál a hivatalos nyelv, így a dél-európai országot ők nem tartják külföldnek. Érdekesség műsorukban, hogy a fogó ember egy hölgy, náluk tehát az unterman helyett unterwoman van.

Az első és a második rész a kenyai Asseghai ugróakrobaták műsorával zárul. Ők sosem végeztek artistaképzőt. Saját bevallásuk szerint született tehetségek. Afrikában egyébként is kevés a cirkusz. Csak Észak- és Dél-Afrikában van néhány, míg a többi országban alig. Kenyában például egyáltalán nincs. A hét mosolygós fekete fiatalember először jár Afrikán kívül. Záró számként az egyre alacsonyabbra rakott limbóléc alatt kell átbújniuk. S mivel egy cirkusz sem lehet meg bohóc nélkül, a tréfákról az orosz Vasily Trofimov gondoskodik a műsorszámok közötti átállásban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Premier a nagycirkuszban

Szóljon hozzá!