ZETApress

hírportál

Slam a Margitszigeten

Margitszigeti SLAMSzentivánéji Slam Komédia ? slam & színház & divat volt a Budapesti Nyári Fesztiválon tegnap este 21 órakor, a Margitszigeti Shakespeare Fesztivál nyitónapján a Margitszigeti Víztorony-udvaron a SHAKEspeare Fesztivál keretein belül 80 percben.

A Slam Poetry Budapest évek óta dédelgetett álma egy olyan projekt megvalósítása, ahol a versengő előadói költészet műfaja színházi keretek között, komplett előadásként jelenhet meg. Maga a műfaj közvetlen rokonságban áll a színházzal, annak leginkább az antik, ó- és középkori megjelenési formájával, az akkori emberek mindennapjaiban betöltött szerepével.

Az alkotók a slam poetry műfajában, új szövegként írják meg és adják elő Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának magukon átszűrt parafrázisát, amely felidézi a történet legfőbb pontjait, fordulatait. Az est egy verses, élőzenés színházi (divat) bemutató egy tucat slammerrel, Keszég László rendezésében, az Amoeba zenekar közreműködésével, a MOME jelmeztervező hallgatói által tervezett és kivitelezett jelmezekkel. A Szabad Tér Színház megbízásából a Slam Poetry Budapesttel közösen készülő produkció egyszeri eseményként kerül bemutatásra a Budapesti Nyári Fesztiválon június 20-án, pénteken a Víztorony-udvaron.

A bemutató előtt került sor 19:30-kor a Víztorony és a kerengő 2014. évi kiállításainak megnyitójára. A Shakespeare korának hatása a mai divatra című kiállításon a pályázatra beérkezett munkákból látható válogatás Ambrus-Varga Eliza, Antal Anna Ninetta, Bakács Orsolya, Burány Veronika, Dolnik Fruzsina, Horák Enikő, Kis-Juhos Csenge, Kovács Dóra Zsófia, Kugler Cecília, Laib Fruzsina, Laky Veronika, Nagy Zsófia Eszter, Olajos Mária Csenge, Pázmány Lilla, Szabó Luca, Szirtes Alíz, Torma Mária, Vecsei Kinga Réta tervezőktől, mely szeptember végéig látogatható a Margitszigeti Víztorony 2. emeleti galériáján.

A művészeti képzésben résztvevő hallgatók számára kiírt öltözéktervezési pályázatra 40 tervező küldte be munkáját, melyekből a Bán Teodóra fesztiváligazgató, Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező és Náray Tamás divattervező alkotta zsűri a következő pályázókat díjazta: 1. hely: Ambrus Varga Eliza MOME Design Intézet, Textiltervező Tanszék, 1. évfolyam; 2. hely: Kis-Juhos Csenge Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, textil szak, 10. osztály; 3. hely (megosztott) Pázmány Lilla és Laky Veronika MOME Design Intézet, Textiltervező Tanszék, 1. évfolyam; különdíj: Kovács Dóra Zsófia Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola, Animáció BA, 2011/14-es évfolyam.

Szóljon hozzá!