ZETApress

hírportál

Kobayashi a Zeneakadémián

Kobayashi Ken-IchiroKobayashi Ken-Ichiro és a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián. Április 3-án, csütörtök este a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a zenekart a Zeneakadémia Nagytermében. A dirigens pontosan 40 évvel ezelőtt nyerte meg a Magyar Televízió karmesterversenyét ? a MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, és azóta is szoros barátságot ápol vele.

Kobayashi Ken-Ichiro a magyar zeneértő közönség egyik kedvence azóta, hogy 1974-ben elnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének első díját, valamint a különdíjat. Nemzetközi karrierje ezzel a győzelemmel kezdődött, de Magyarországhoz a mai napig szoros szálak fűzik. Ferencsik János annak idején másodkarmesterként vette maga mellé, hogy az Állami Hangversenyzenekarnál fejleszthesse tudását, Ferencsik halála után pedig ő lett a zenekar vezető karmestere, majd zeneigazgatója. Akkoriban gyakran vezényelt más magyar zenekarokat is ? különlegesen szívélyes viszony fűzte azonban a MÁV Szimfonikusokhoz. A karmesterversenyt követően több tucat koncertet dirigált a zenekar különböző sorozataiban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és az alapító jó hírnevét határainkon túl is.

Idén tavasszal nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte a Mester győzelmének 40. évfordulóját. Három hét leforgása alatt hét koncertet adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjét a különleges barátságra való tekintettel a MÁV Szimfonikus Zenekar rendezi a Zeneakadémia Nagytermében, este 7 órától. A hangverseny műsorán a szimfonikus irodalom három rendkívül népszerű műve szerepel ? Rossini: A sevillai borbély nyitánya, Kodály: Galántai táncok és Berlioz: Fantasztikus szimfónia című darabja. Különböző országokból származó szerzők különböző stílusú művei ? mindegyik nehéz, de hálás feladat zenekar és karmester számára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a 10 órakor kezdődő főpróba is nyilvános a közönség részére ? 1000 forintos belépő fejében bárki megtekintheti Kobayashi Ken-Ichiro-t felkészülés közben. A művekből csak részletek hangzanak majd el, de a Mester tartalmas szórakozást ígér az érdeklődőknek. Belépőt az InterTicket bármely jegyirodájában, illetve a Jegy.hu weboldalon lehet váltani. Érkezés legkésőbb 9:45-ig! ? tudtuk meg Kiss Viktóriától.

Kobayashi Ken-Ichiro

A Japán Filharmonikusok vezető karmestere az ország legismertebb dirigenseinek egyike. Rendszeresen vezényli a hollandiai Arnhem városának Het Gelders Orkest nevű szimfonikus zenekarát, valamint a Cseh Filharmonikusokat. Számos nagy nemzetközi zenekarral fellépett már; egyebek mellett a Szlovák Filharmonikusok, a magyar Nemzeti Filharmonikusok, az amszterdami Concertgebouw Zenekara, a Holland Filharmonikusok, a Moszkvai Filharmonikus Zenekar, és a japán NHK Szimfonikus Zenekar dirigense volt. Európai turnéik során vezényelte a japán Jomiuri Nippon Szimfonikusokat, és a Tokió Metropolitan Szimfonikus Zenekart is.

Kobayashi számos lemezfelvételt készített a Canyon Classics és az Octavia Records kiadóknál. Jelenleg Beethoven teljes szimfóniasorozatának kiadásán dolgozik a Cseh Filharmonikusokkal, a III., II. és V., valamint az I. és VII. szimfónia azonban már megjelent CD-n a vezényletével. Kobayashi annak idején megbízást kapott egy zenemű komponálására is, amely a holland és japán diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 2000-ben ünnepelt 400. évfordulójáról volt hivatott megemlékezni. Az elkészült művet, a Passacagliát 1999 őszén Amszterdamban mutatta be először a Holland Filharmonikus Zenekar. 2002 májusában ő vezényelte a Prágai Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjén Smetana: Hazám című teljes szimfonikus ciklusát is.

Kobayashi Ken-Ichiro zeneszerzést és vezénylést tanult a tokiói Nemzeti Képző- és Zeneművészeti Egyetemen. 1974-ben Budapesten, a Magyar Televízió által rendezett első Nemzetközi Karmesterversenyen mind az első, mind a különdíjat elnyerte. 1987-ben a Magyar Állami Hangversenyzenekar (1997-től Nemzeti Filharmonikus Zenekar) vezető karmesterévé, később zeneigazgatójává nevezték ki. Tíz éven át irányította az együttes munkáját, 1992 óta örökös tiszteletbeli elnök-karnagyuk. Magyarországi tevékenységét 1986-ban Liszt Emlékéremmel, 1994-ben pedig a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el. 1994-ben a kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta neki. Kobayashi Ken-Ichiro a Tokiói Nemzeti Művészeti Egyetem, a Tokiói Zeneművészeti Főiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára. 2010 óta a Magyar Kultúra követe.

A MÁV Szimfonikus Zenekar

A zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Az elmúlt több mint hat évtized során számos világszerte elismert karmester ? például Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Herbert Blomstedt, vagy Irwin Hoffman ? vezényelte koncertjeiket, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, vagy Vásáry Tamás.

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Európa minden országában koncertezett már, de Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson is sikert aratott a zenekar. A MÁV Szimfonikusok kezdettől fogva sikeres közreműködői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak is.A zenekar kiemelkedő művészi munkásságáért 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla?Pásztory Ditta-díjat. 2013 augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára.

Szóljon hozzá!