ZETApress

hírportál

Tommy Víg a Duna Palotában

Fotó: Kozma JánosSzilágyi Áront a zene repítette vissza Londonba. December elsején a Duna Palotában bárki meggyőződhet arról, hogy fogalmazgatók meg a zene nyelvén is azok az érzések, amelyeket a bajnok sikere kavar a lelkekben ? tudtuk meg Dobor Dezsőtől.

Tommy Víg világszerte ismert jazz zenész és komponista a Duna palota-beli koncertjén vezeti majd végig a közönséget a nyolc londoni aranyérem mámorán, felidézve a magyar győztesek hőskölteményeit. A december 1-jei koncerten felcsendülő Aranyszinfóniák: Aranyos Danuta ? Kozák Danuta, Vívás! ? Szilágyi Áron, Pont! ? Gyurta Dániel, Vetés-aratás ? Pars Krisztián, Kajakra! ? Dombi-Kökény kajakpáros, Magyar erő ? Berki Krisztián, Tántoríthatatlan ? Risztov Éva, Aranylányok ? női kajaknégyes.

A hétfői próbán Szilágyi Áron győzelmének emlékére írt zenedarabot próbálta Tommy Víg, az ötven éven át az USA-ban élt mester és a Budapest Jazz Orchestra. A Vasas SC vívója kezdetben megilletődötten mozgott a számára szokatlan közegben és lelkesen ismerkedett a kottaolvasás abc-jével. A két híresség hamar megtalálta a közös nyelvet, elvégre a a zene és a sport kapcsolata vitathatatlan, mindkettő nyelve nemzetközi. ? Egy vívó pillanatok alatt otthon érzi magát a páston, bárhol is legyen a földön, mint ahogy egy zenész is percek alatt be tud illeszkedni egy zenekarba, függetlenül attól, hogy a többi muzsikus anyanyelvéből egy szót sem ismer ? mondta Tommy Víg, majd felcsendült a 8 perces mű. A két olimpiai döntős, azaz Schreck Ferenc és Skerletz Gábor harsonapárbaja kiemelt improvizációs tétel.

Elődeim közül Kárpáti Rudolf fantasztikus zeneértő és gyűjtő volt. Az én életemben a zene másképpen van jelen. 2-3 órával a verseny előtt még nyugodtabb muzsikát keresek, majd a bemelegítésnél már egyre pörgősebbet. Most hallottam először a rólam írt művet, a zene visszarepített az olimpiai pástra. A kompozíció remekül adta vissza a vívás lényegét és a döntő hangulatát. Átjött a vívás bonyolultsága és játékossága, szinte magam előtt láttam a döntő minden forró pillanatát ? mondta a bajnok.

A vívással nagyon szerettem foglalkozni, mert ez a legmozgalmasabb sportág, a ritmikája közel áll hozzám. Könnyű volt Pars forgását is megzenésíteni, de nagyon nehéz Risztov Éva sikerét átültetni a zene nyelvére ? tette hozzá Tommy Víg, aki a múlt csütörtöki Zene?Fere fellépője volt a Józsefvárosi Galériában.

Jelenleg a decemberi országos bajnokságra készülök, ezért a sok munka idején jó esett bekukkantani a próbába és megismerni a kitűnő zenészeket. Remélem, hogy hozzám hasonlóan az olimpiai bajnok társaim is élvezni fogják a róluk írt darabokat. A koncerten sajnos nem lehetek ott, mert aznap a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) párizsi ülésére hívtak meg ? nyilatkozta Szilágyi Áron.

A nagyszabású gálakoncerten Tommy Víg több neves művész közreműködésével mutatja be műveit. Színpadra lép Benkó Sándor Kossuth-díjas klarinétművész és Mia Kim énekesnő. A kompozíciókhoz írt verseit Sennyey Tibor költő olvassa fel, Darab Katalin balett-táncosnő az egyes sportágakat illusztráló művészi táncokat ad elő. Ruttka Ferenc festőművész a művek ihletésére egy vászonra kivetítve festi meg a győztesek képeit.

Szóljon hozzá!