ZETApress

hírportál

Hangverseny szoborral

Solti-szobor a Zeneakadánia előttA tegnap esti nyitóhangversennyel ünnepeltük a 13 milliárd forintból megújult Zeneakadémián Liszt Ferenc 202. születésnapját. ? A Zeneakadémia több mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőttek fel, akik világhírűvé tették az intézményt ? mondta a megújult Liszt Ferenc téri épület megnyitóján Batta András rektor.

A gálakoncertet az tette különös jelentőségűvé, hogy mai nemzeti ünnepünk előestéjén zajlott. Az ünnepségen részt vett Sólyom László és Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök mellett Boross Péter, Medgyessy Péter és Bajnai Gordon volt kormányfő is ? láttuk-hallottuk az m1 és Duna World képernyőjén, meg a Bartók Rádióban.

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Sir George Solti, született Solti György (1912-1997) karmesternek állít emléket az intézmény előtt elhelyezett térkompozíció, amelyet tegnap délután avattak fel. Párkányi Raab Péter 305 centiméter magas, 550 kilogrammos bronzszobrának avatásán Martonyi János külügyminiszter kijelentette: Solti György mindvégig hűséges volt a hazájához, de ez a haza 1939-ben, majd 1945-ben elhagyta őt. Az 1990-es években újra egymásra találtak, és Solti ma itthon van. Lady Valerie Solti, a karmester özvegye arról beszélt, hogy a Zeneakadémián töltött diákévek jelentős mértékben meghatározták férje életét.

Párkányi Raab Péter 1967-ben Balassagyarmaton született, a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola Szobrász-szakán. Jellemzően tradicionális kisplasztikákat, kiállítótermi közegbe helyezett kompozíciókat és monumentális alkotásokat készít, kőből, fából, illetve bronzból. Alkotásai bravúros formakezeléssel komponáltak, a nagy technikai tudással rendelkező művész legfontosabb jellemzője a figura-központúság. A művész számos köztéri szobra látható hazánkban, mint például a Nemzeti Színház parkjában található színészeket ábrázoló szobrok közül a Gobbi Hildáról, Soós Imréről, Tímár Józsefről, Bessenyei Ferencről készült alkotások, de az ország sok városában és külföldön is megtalálhatók Párkányi alkotásai. Balassagyarmaton is több köztári alkotása áll, köztük a Civitas Fortissima emlékszobor és a hajdani gimnáziumának udvarában felállított Balassi-szobor.

Liszt Ferenc sem maradt szobor nélkül. Szeptember 2-én, hétfőn délután a Duna-palota falán felavatták mellszobrát, tegnap meg az emléktábláját avatták a Ferihegyi Repülőtér 2B terminálján. Az emléktáblát Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója és Lévai Zoltán, a repülőtérnek otthont adó XVIII. kerület alpolgármestere leplezte le. Az igazgató beszédében hangsúlyozta, hogy bár Liszt Ferenc otthonosan mozgott az akkori Európa nagyvárosaiban, tehát igazi világpolgárként élt, mégis mindvégig megőrizte magyarságát, művészként is igazi hazafi volt. Az évforduló alkalmából hétfőn Liszt Ferenc műveit játszották a repülőtéri hangosító rendszerben, kedden pedig a Zeneakadémia növendékei élő zongorakoncertet adtak a 2. terminál Központi-épületében.

A megnyitó ünnepségének részeként Orbán Viktor miniszterelnök és Eduárd kenti herceg átadta az épület Solti György világhírű karmesterről elnevezett kistermét. Az eseményen Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlésének elnöke elmondta: egy régi álom beteljesülése, hogy Solti György nevét veszi fel az Zeneakadémia Kisterme. Az egykori karmester olyan szimbolikus alakja a magyar és a világ zenei művészetének, aki képes összekötni Magyarországot a világgal ? fogalmazott. A most átadott kisteremben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működik majd.

Mivel a diplomáciai testület tagjai, valamint a kormányfő is részt vett a zártkörű ünnepségen, az épületet már délelőtt körbekerítették, s csak komoly biztonsági átvizsgálás után lehetett bejutni a meghívottaknak. Az államfő ma Észak-Amerikában a magyar emigránsokkal ünnepel, így ő nem jelenhetett meg. Ma sem lesz reggel a Hősök terén, s mivel az állami zászló felvonására csak ő adhat engedélyt, időben kijelölte ehhez a helyettesét. Bővebben az ünnep körüli programokról idekattintva olvashatunk.

A délutáni ünnepi nagygyűlés is a Hősök terén lesz 16 órakor, ünnepi szónoka: Orbán Viktor. A Békemenet a Bem térről indul 14 órakor, s a Margit híd ? Nagykörút ? Andrássy út útvonalon jut el odáig. Az érintett utakon tilos a parkolás, a lopós kocsik elszállítják az ott várakozó autókat. A 4-6-os villamos is rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér és a dél-budai végállomás között jár majd a vonulás idején. A Békemenet 15 órakor ér majd a Terror Háza Múzeumhoz, ahol gyertyagyújtással emlékeznek a megtorlás áldozataira. Aki nem velük akar gyújtogatni, az 10 és 18 óra között bármikor megteheti a terézvárosi Andrássy út 60. falán.

Szóljon hozzá!