ZETApress

hírportál

Rekordkísérlet hegedűvel

Szenthelyi MiklósCsak zenélni, mindig csak zenélni! ? Rekordkísérletben vesz részt Szenthelyi Miklós hegedűművész: négy koncertet ad tíz órát hegedül november 16-án, szombaton 12:00, 14:30, 17:00 és 19:30-kor a Budapesti Kongresszusi Központban Budán, a Jagelló út 1-3-ban ? tudtuk meg tegnap este a Hotel Hilton Parlament-termében.

A sajtótájékoztatón felszólalt Szenthelyi Miklós hegedűművész, egyetemi docens és megbízott tanszakvezető, a 25 éves Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A 62 éves hegedűművész díjai: 1986 Liszt-díj, 1990-ben MSZOSZ-díj, 1994-ben a Magyar Köztársaság Tiszti keresztje-kitüntetés, 2000-ben Tátrai Vilmos-emlékgyűrű és 2008-ban Kossuth-díjat, 2012-ben pedig a Prima Primissima-díj. 2013-ben Budapest díszpolgára lett. A november 16-i koncerttel Magyar és Guiness Rekordot állít fel, s a kísérlet hivatalos részét Sebestyén István, a Magyar Rekordok Szövetségének elnöke mutatta be.

Más irányú tevékenysége miatt hiába vártuk Mága Zoltánt, aki levelet küldött maga helyett. A hegedűművész díjai: 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje, 2007. Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2011. Fonogram-díj, 2012. Prima Primissima-díj, 2012. Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztje. Süllei László plébános helyett Eszter András, a Mátyás-templomot üzemeltető gondnokság ügyvezetője mutatta be a Nagyboldogasszonyról elnevezett budavári főtemplomot.

A Mátyás-templom is megújult

A közhasználatú nevén Mátyás-templom története teljesen összefonódott királyaink egykori székhelyének, Buda városának történetével. Építésének idejét a XIII. század közepére tehetjük. A gótikus stílusban épült templom ekkor már nagy számban itt letelepült német polgárság plébániája volt. Mátyás királlyá választása után 1458-ban a Nagyboldogasszony-templomban tartották az ünnepélyes hálaadó istentiszteletet, és ugyancsak itt tartották meg Mátyás mindkét esküvőjét is.

1541-ben, a török megszállás alatt mecsetté alakították, belső berendezését, oltárait, szobrait eltávolították, a falfestményeket lemeszelték. A 145 évig tartó török uralom megszűnése után először a ferencesek, majd a jezsuiták kapták meg, akik a gótikus épületet barokk stílusban rendezték be. A templom középkori boltozata, falai a XIX. század második felére olyan rossz állapotba kerültek, hogy renoválásuk feltétlenül szükségessé vált. 1873-tól 1896-ig tartott az újjáépítés Schulek Frigyes irányítása mellett. Ma már csak a főfalak magja, a hajók pillérei, a déli torony alsó, négyszögű része, valamint a déli, úgynevezett Mária-kapu néhány részlete hitelesen középkori eredetű.

A főszentély előtt, jobb kéz felől van a lejárat a kriptába, melyet egyházművészeti kiállításnak rendeztek be. Különböző korokból származó egyházművészeti tárgyakat, ereklyetartókat, kelyheket, gazdagon hímzett miseruhákat, a templom történetével kapcsolatos különböző emléktárgyakat láthatunk itt. A Mátyás-templomban lezajlott királyi koronázásokra emlékeztet a Szent Korona másolata. Nagyszerű akusztikája miatt a Mátyás-templom számos komolyzenei hangverseny színhelye is. A templomban ősszel-télen 12 koncertet adnak Szenthelyiék október 5-e és január 25-e között. Tegnap este ebből is hallgathattunk egy 45 perces ízelítőt. A többit az egy éves koncertbérlettel tekinthetjük meg, mely a 2013/14-es évre szól. Szeptember 28-án elkészült a zenekar új lemeze is, melyet most elsőként mi is meghallgathatunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jávoriék a MŰPÁ-ban | ZETApress
  2. Vonósrekord készül Budán | ZETApress

Szóljon hozzá!