ZETApress

hírportál

Nyugat Itthon Óbudán

AgancsosokNyugat Itthon, avagy egy dél-dunántúli borospince Óbudán. A mai Turizmus Világnapjának előestéjén került sor a Nyugat Itthon rendezvénysorozat újabb estjére, melyet a Dél-Dunántúlnak szenteltek. E régió adottságait és az évszakot is figyelembe véve nem meglepő, hogy e rendezvényt egy óbudai borospincében zártuk.

Őszi bőség, szüret, derű ? erről szól a Magyar Turizmus Zrt. jelenlegi kampánya is, melynek egyik kiemelt régiója a Dél-Dunántúl. Az őszi derű jegyében invitáltak mindenkit Óbudára, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba a Nyugat Itthon szeptemberi estjén. A helyválasztás sem volt véletlen: jól ismert Óbuda és Krúdy Gyula kapcsolata, aki szerette a jó ételt-italt és a hölgytársaságot. Az író Óbudán töltötte élete utolsó éveit, a különös hangulatú városrész korabeli napjai gyakran köszönnek vissza műveiben. Neki tulajdonítják a Krúdy-fröccsöt is, amely nem más, mint 9 dl bor és l dl szóda keveréke. A tegnapi estén tehát minden adott volt az irodalom és a gasztronómia sikeres vegyítéséhez, amelyhez egv csipetnyi utazási élményt is adtak a szervezők.

Ily módon igyekeztek közelebb hozni a Nyugat Itthon közönségéhez a Dél-Dunántúl gasztronómiáját és kulturális kínálatát. Ezúttal is minden érzékszervre ható, átfogó bemutatóra került sor annak érdekében, hogy a szavakkal, képekkel, illatokkal és ízekkel felkeltsék a vendégek érdeklődését a gyönyörű dunántúli táj, valamint a régió termelői és borászai iránt.

A vendégeket Kiss Imre múzeumigazgató a Szódavíz, egy magyar kultuszital című könvv szerzője köszöntötte szódaszónoklattal a közelgő Turizmus Világnapja alkalmából, majd röviden bemutatta a szóda történetét. Az elmaradhatatlan felolvasószínházban a kortárs magyar film sokat foglalkoztatott művésze: Csaja Imre előadásában elevenedett meg a Dél-Dunántúl ? kicsit másképp, a kortárs szerzők szemével. Elhangzott Csikós Attila: Altató, Debreczenv Gvörgy: Áldozz a pásztornak, Hegyi Botos Attila: Van egy föld, Schwalm Zoltán: Pécsi vándorének (wurlitzerre), Zalán Tibor: Tükör című műve. S ha már Dél-Dunántúl és azon belül Tolna és Szekszárd, akkor Babits Mihály költészete sem maradhatott ki a sorból: Csuja Imre a Jónás könyvét is előadta ? döbbenetes erővel, érzékenyéggel, a mű mélységeit láttatva, a tanulságokat érzékeltetve.

Áldozó Krisztán mentősofőr, a dél-dunántúli régió szülötte Aldo a slam poetry, azaz a lírát és az előadóművészetet az utca nyelvén egyesítő műfaj képviseletében lépett fel. Csuja Imre felolvasását Dóka Attila zenei produkciója, míg Áldozó Krisztián rímeit Horváth Gábor és Zelnik Péter ? a régióban készült ? fotóinak vetítése színesítette. A színvonalat Sáry László és Sáry Bánk előadása is emelte. Az Erkel-díjas zeneszerzők (apa és fia) egyúttal különleges pedagógiai módszert is kidolgoztak: a nemzetközileg elismert Sáry-módszert.

A képzeletben utazás után a táj ízei is terítékre kerültek. A vendégek Csuja Imre vezetésével sétáltak le a múzeum pincéjébe, ahová egv dél-dunántúli pincét varázsoltak erre az estére. Itt Hegyi Zsuzsa, Dél-Dunántúl háziasszonya, az MT Zrt. Dél-dunántúli Regionális Markering Igazgatóságának vezetője mesélt mindarról, amit e vidékről rudni érdemes. A Dél- Dunántúl jellegzetesen hegyes-dombos táj, amelyet, ezer völgy tagol, sok apró falu található itt. Gazdag erdők, termékeny folyóvölgyek, gondosan művelt szelíd lankák jellemzik e vidéket, mely vadban is igen gazdag. Védett területei jelentős őkoturisztikai bázist képviselnek, s ? köszönhetően a lakosság vendégbarát attitűdjének és vendégfogadói aktivitásának ? a falusi turizmus is igen fejlett ebben a térségben. Bővelkedik zamatos borokban: a jól ismert villányi és szekszárdi borvidékek mellett itt helyezkednek el a pécs-mecsekaljai és a tolnai borvidék is. Ám a régió nemcsak borútjai egyedülálló hálózatáról, hanem nagyszámú, kiemelt értékű műemlékéről, vagy termálvizeiről is híres.

A régió gasztronómiájából a Kaposvári Egyetem bőszénfai Szarvasfarmjának vadételeiből Kocsonya Kálmán Venesz-díjas séf adott ízelítőt A szekszárdi Mészáros Borház legkülönlegesebb borait maga Mészáros Pál borász mutatta be, köztük a Szent Grált, amely az ország legrégebbi, több száz éves szőlőtőkéjéről szaporított vesszőkből fogant kadarkából készült. A borászát másik különlegessége egy új, hazai fehér szőlőfajta, a borsmenta bora. Ez a fajta a pincészet és a Pécsi Borászati Kutatóintézet közös munkájának eredménye, teljesen rezisztens, így biobor készül belőle. A Tolna megyei Kisszékelyben termett gyümölcsökből készült, 100%-os gyümölcslevekkel és prémium (csak gyümölcscukor hozzáadásával készült) szörpökkel a Nektária Kft. mutatkozott be.

A Nyugat Itthon rendezvénysorozat alapkoncepciója szerint hazánk tájait nemcsak képeken és videókon örökíthetjük meg, hanem irodalmi művekben, útleírásokban, vagy akár bordalokban is. A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör közös estjein az ország kulturális értékeit mutatják be a művészek szemével, kiemelve az egyes turisztikai desztinációkat és kulturális fontosságú helyszíneket. Az év kezdete óta szervezik egy tető alá a hazai jellegzetes tájakat, értékeket és a magyar kultúrát: az irodalmat, a zenét, a gasztronómiát, vagy a táncot. A Nyugat Itthon az Itthon.hu weboldal önálló rovata is, ahol a Magyarországról, belföldi utazási élményekről szóló verseket, prózákat olvashatják is az irodalomszerető látogatók.

A műveknek természetesen központi szerep jut minden Nyugat Itthon eseményen: hol megzenésítve, hol átértelmezve, hol egyszerűen csak felolvasva kelnek életre a színpadon. Egy’ részük e rendezvények alkalmával hangzik el először közönség előtt. A műsor irodalmi szerkesztője Szabó Zoltán Attila, az Ujnyugat Irodalmi Kör alapító-főszerkesztője.

A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila-, vagy éppen Kossuth-díjas alkotókat tisztelhetünk. Rendszeres szerzők a Nyugat Itthon életében Zalán Tibor, Petőcz András, Vörös István, alak szereplőként is részt vettek egy-egy Nyugat Itthon rendezvényen. Csikós Attila pedig az augusztus 29-i rendezvény egyik házigazdájaként is szerepelt. Számos Nyugat Itthonos művet köszönhetünk továbbá Hegyi Botos Attilának, Bolemant Lászlónak, Bak Ritának, Draskóczi Ágnesnek, Novák Valentinnek, Váczy Andrásnak, Schwalm Zoltánnak. Az elmúlt 8 rendezvényen a Nyugat Itthon szereplője, előadója volt Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert, Lukács Sándor, Dr. Czeizel Endre, Dr. Csernus Imre, az Omega-együttesből jól ismert Benkő László, Cserna Antal, Détár Enikő, Nemcsák Károly és Schnell Ádám, de lehetne folytatni a sort akár Szamos Gabriellával, vagy a Magyar Állami Népi Együttessel is.

Szóljon hozzá!