ZETApress

hírportál

Felépülhet a Fal

TéglafalEgyre közelebb kerülünk az augusztus 25-i dátumhoz, és ahhoz, hogy az elmúlt évek egyik legsikeresebb turnéja, a rocktörténet leglátványosabb előadása: a Fal Budapestre érkezzen, és most a világ legnagyobb színpadán még utoljára, élőben látható legyen ?€“ tudtuk meg Márkus ɉvától.

Teljesen újragondolták az előadást az óriási stadionok méreteire, s ahogy Roger Waters megfogalmazta: Még mozgalmasabb, még drámaibb és még sokkolóbb, mint az aréna turné volt. Ezt a stadion turnét nem tudtuk volna megcsinálni sem 35 éve, de még 5 éve sem. A technikai fejlődésnek köszönhető, hogy most már igen. Egyedülálló élmény lesz minden nézőnek.

Néhány technikai adat a stadion verzió kapcsán: Maga a Fal 150 méter széles és 12 méter magas, ez egy átlagos négyemeletes ház magassága. A videó projektorok tűéles képet vetítenek a Fal teljes hosszában és magasságában. Ez a világ valaha volt legnagyobb kivetítője amit a koncertiparban használtak. Ezernél több téglából áll össze a Fal. 41 beépített videó projektor adja a képet ?€“ ellentétben a két évvel ezelőtti aréna verzió 19 vetítőjével. Mint a legtöbb szabadtéri koncert esetében, a Wall színpada felett is tető védi a díszletet, ebben az esetben a tető 1164 m2, 14 lábon áll, és mindegyik lábon 3 tonnás a terhelés. A Fal díszletét 5 napig építik és 3 napig bontják, minden helyszínen több száz helyi technikus segítségével. A legendás Pink Floyd album összes dalával, Roger Waters ?€“ The Wall élőben augusztus 25-én, vasárnap a Puskás Ferenc Stadionban!

Arról már bizonyára sokan hallottak, hogy A Fal jelenlegi, stadion verziója minden tekintetben a világ legnagyobb utazó produkciója. Ez egyrészt vonatkozik a színpad és a díszletek méretére, de ugyanakkor az utazó stáb, a felszerelés, a technika és a szükséges gépek mennyiségére is. Néhány érdekesség az előadás építése kapcsán: három óriási darut is használnak az építéshez, ezekkel emelik be a tetőt és a díszlet elemeit, két kosaras emelő, két ollós emelő és 11 targonca is részt vesz az építésben és a bontásban, 165 magyar technikai ember segít be az egy hetes építésbe és a kétnapos bontásba. A különböző gépek kezelői illetve a sofőrök további 15 embert jelentenek.

A produkció saját generátorokat használ mindenhol a világon, hogy tökéletesen egyenletes áramellátást tudjanak biztosítani a show alatt. 38 ezer liter vizet használnak a színpadhoz és a díszlethez ellensúlynak ? hiszen a díszlet, a Fal teljes szerkezete a színpad elején helyezkedik el. Speciális gyors pumpákkal töltik be, majd engedik le bontásnál a tartókból. 400 liter héliumgázt használnak fel az előadás alatt az óriási figurák felfújásához és mozgatásához, az ikonikus tanár, az anya, vagy éppen a repülő malac figurájához.

A surround hangzás miatt a szokásos kettő helyett hat különböző hangfal-állás lesz a stadionban körben. Egy tégla súlya kb. 4,5 kilogramm, ötszáz téglából építik meg az előadás alatt a teljes Falat, amely a végén leomlik. Ö–tvenfős a turné saját technikai stábja. Րk felügyelik és irányítják az építést és a bontást, illetve üzemeltetik a gépeket az előadás alatt. Hatvan kamion és hét busz szállítja a felszerelést és a stábot városról városra. Minden apró részletet megterveztek előre, minden egyes helyszínre. Például előre lekérték a napnyugta pontos aznapi, helyi idejét, és ahhoz képest hirdették meg az előadás kezdését, hogy a látvány tökéletes legyen az első perctől fogva. Az augusztus 25-én, vasárnapi Puskás Ferenc stadion-beli Roger Waters The Wall előadásra jegyek még kaphatók, július 29-e és augusztus 23-a között különleges akció a Ticketpro hálózatában! Most két állójegyet lehet vásárolni egy áráért, amíg a készlet tart.

Szóljon hozzá!