ZETApress

hírportál

Tizedszer Veszprémben

VeszprémFest2013Jubileumi évhez méltó felhozatal lesz az idei VeszprémFesten. Az E.ON Hungária csoport idén is 25 millió forinttal támogatja a tízéves fesztivált ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Budapest Music Centerben, ahol az idei VeszprémFest programját és fellépőit mutatták be.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a körzet országgyűlési képviselője, Porga Gyula, a megyeszékhely polgármestere és Dr. Eric Depluet, a főtámogató vezérigazgatója köszöntői után a rendezvénysorozat fellépőit Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója ismertette. Az idén tízéves VeszprémFest július 16-a, kedd és 20-a, szombat között világsztárokkal várja vendégeit Veszprémbe, a királynék városába.

Ugyanakkor az Óváros téren és a Jezsuita kolostorban már július 12-én, péntektől rendszeresek a magyar fellépők előadásai, illetve a kiegészítő programok, mint a borkóstolás és a kirakodóvásár. Mint Mészáros Zoltán elmondta, a Rozé Rizling és Jazz Napok programjainak szórakoztatóbb, könnyedebb hangulata mellett a Kolostor az elmélyülést igénylő produkciók tere lesz, olyan nevekkel, mint Balogh Kálmán, Szalóki Ági, Bacsó Kristóf, valamint a ma is látott-hallott Lukács Miklós cimbalmos és Dresch Mihály szaxofonos.

Diana Krall, Marcus Miller, Craig Dávid, Nigel Kennedy, Paco de Lucia, valamint a korábbi években is sikeres rendezvények garantálják az idei Veszprémfest népszerűségét. A hazánkban is nagy rajongótábort magáénak tudó Diana Krall fellépése nyitja idén a Nagyszínpadon a rendezvényt. Az énekes-zongorista előadóhölgy új stúdió albumával, a Glad Rag Doll anyagával érkezik. Ezen az albumán a semmivel sem összetéveszthető énekhangja és a szokásos zongorakíséret mellett nagyobb hangsúlyt kapnak egyéb hangszerek is. Az új hangszerelésű slágerek ezen az estén mutatkoznak be először nyilvánosan a magyar közönségnek.

A másnapi, szerdai programban a két Grammy-vel is elismert Marcus Miller számít külföldi húzónévnek. A jazz világában csak reneszánsz embernek becézett Miller éppen Renaissance cimű lemezét mutatja be július 17-én. A kortárs jazz egyik legismertebb alakja ezen az estén várhatóan a fesztiválközönség igényeihez igazodva a sóul és a világzene diszkrét motívumait is megidézi.

Mondhatni hazatérő előadó Magyarországon Paco de Lucia, aki mintegy ötvenéves pályafutása alatt számtalanszor járt már hazánkban, hogy a flamencot népszerűsítse. Július 18-án, csütörtökön részint szólóban, részint zenekari kísérettel válogat az elmúlt 30 év termésének legjavából.

Nigel Kennedy és kvintettje július 19-én, pénteken lép fel a VeszprémFesten. A hegedűmuzsika népszerűségéhez leginkább hozzájáruló kortárs előadóművész Roby Lakatossal is együtt zenél majd ezen az estén.

2013-as turnéjának magyarországi állomásaként lép fel július 20-án a VeszprémFesten Craig David, aki a globális popzene és a kortárs rétegmuzsikák közötti genetikai kapocs legismertebb bizonyítéka. Jelenleg a legsikeresebb brit fellépők között tartják számon, nem csupán rangos elismerése miatt, hanem albumai és koncertjei üzleti eredményei miatt is.

Idén új helyszínként lép be a fesztivál életébe a Veszprémi Petőfi Színház, ahol szintén július 20-án, a záró estén Roby Lakatos ad koncertet. A klasszikus virtuózként, jazz improvizatőrként, zeneszerzőként és rendezőként is ismert és méltatott hegedűművész nem csak lenyűgöző virtuozitásának, hanem rendkívüli stílusbeli sokoldalúságának is köszönheti ismertségét szerte a világon.

A Veszprémfest idei fellépői mindösszesen 107 Grammy díjat és jelölést tudhatnak magukénak, ez pedig kiemeli a fesztivált a magyar zenei rendezvények sokaságából. Dr. Eric Depluet, a kezdetek óta támogatói, immáron negyedik éve főtámogatói pozíciót elfoglaló E.ON Hungária vezérigazgatója is a város és a szervezők erőfeszítéseit méltatta, melynek eredményeként Veszprém vidéki megyeszékhelyként erősíti az ország kulturális sokszínűségét, és a nemzetközi zenei életben betöltött szerepét. A tízévnyi közös munka alatt fontos kulturális központtá vált Veszprém, biztosítva a főváros domináns szerepét kiegyenlítő kulturális diverzifikációt. Dr. Eric Depluet szerint ? kinek szavait Fanton István tolmácsolta ? ez a fajta kulturális érték a mai rohanó, stresszes világban igazi értéket nyújt a zene szerelmeseinek bármely korosztályból.

Szóljon hozzá!