ZETApress

hírportál

Véget ért a 33. BTF

VerdimaratonIdén is nagy siker volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Április 7-én, vasárnap este a Gemza Péter, Jankovics Marcell, Kocsár Balázs alkotói trió nevével fémjelzett Csongor és Tünde című összművészeti előadással zárult a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az idei rendezvény kiemelkedő sikerei között volt Claudio Abbado és az Orchestra Mozart koncertje, Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields estje, illetve Marc Minkowski, Patricia Petibon, a Danish Dance Theatre és Carmen Cortés fellépése. A Budapesti Tavaszi Fesztivál a fiatal művészeknek is teret adott, a Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Várdai István trió, Xiao Wang, Kodzsi Nakadzsima, Fülei Balázs, Varvara Nyepomnyascsaja és Josef Špaček is nagy közönségsikert aratott.

Az egyik legnagyobb érdeklődés Snétberger Ferenc és Richard Bona koncertjét övezte. A világhírű basszusgitáros az eredetileg tervezett fellépés mellett a Snétberger Zenei Tehetség Központ vizsgaelőadására is beállt zenélni az intézményben tanuló fiatalok és gyerekek mellé, tanúbizonyságot téve arról, hogy nemcsak művészként, de emberileg is kivételes nagyság.

Bár a zord időjárás miatt az egész naposra tervezett Verdi-maraton szabadtéri koncertjei elmaradtak, de az Operaházban megtartott beltéri rendezvények nagy sikert arattak, így méltóképp emlékeztünk meg Verdi mester születésének 200. évfordulójáról. Rost Andrea beugrása a Rigoletto előadás Gilda szerepébe egyenesen szenzációszámba ment, Carlos Almaguer személyében pedig egy ragyogóan tehetséges baritont ismerhetett meg a hálás magyar közönség. A Verdi-maratont a Generali Biztosító támogatta.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál tizenhét nap alatt, több mint húsz helyszínen, hetven programot látott vendégül, a fesztiválra több mint 25 ezren váltottak belépőt, az eseményekre (az ingyenes programokkal együtt) körülbelül 45 ezren látogattak el. A Vörösmarty téren április 14-éig folytatódik a fesztivál kísérőprogramjaként megrendezett Tavaszi Vásár, ahol kézműves ételeket és italokat kóstolhatnak, valamint zsűrizett használati tárgyakat, ruhákat és kiegészítőket vásárolhatnak a látogatók. A 34. fesztivál 2014-ben március 21-e és április 6-a között kerül megrendezésre, melynek programján a szervezők már dolgoznak.

Szóljon hozzá!