ZETApress

hírportál

Napfogyatkozás a Skála felett

Fields of the Nephilim koncert (UK) a West-Balkánban 2011. január 28-án, pénteken este 8 órától. Az 1984 óta létező, de igen hektikusan működő együttes pesti látogatása nem csak azért fontos, mert az első számú goth cowboy, Carl McCoy énekes egy élő legenda, hanem azért is, mert fellépéseinek gyakorisága a napfogyatkozásokéval vetekszik.

A Bibliában a Nefilimek először az 1. Mózes 6:4-ben vannak megemlítve, mint az Isten fiainak és az emberek lányainak kapcsolatából született utódok. Amint azt nagyszámú fennmaradt forrásanyag bizonyítja, az egész ókori világban ismert volt az óriások, vagyis héberül a Nefilimek léte, akik egy másik értelmezés szerint bukott angyalok, és a mennyből száműzettek a Földre. A bűnük természetét tekintve, azokhoz hasonlóan paráználkodtak, miképpen Sodoma és Gomora lakosai. Miattuk jött el az özönvíz pusztítása, elborítván az istentelenek világát. Ez kiindulópontnak több mint erős, és a zenéről még egy szót sem ejtettünk.

A Sergio Leone spagetti-westernjein felnőtt angolok a kezdetekben hard rockot kevertek pszichedelikus rockkal. A Fields of the Nephilimet a rock noir és a goth stílus kalózhajójává sötét atmoszférájú zenéje, és a frontember, Carl McCoy misztikus dalszövegei tették. McCoy érinti például a sumér vallás témakörét, vagy olyan, írók tollából született mítoszokat, mint a Cthulhu-mítosz. A titkos tudományokra, babonákra és vallásokra való utalások rendszeresek és hátborzongatóak a Nephilim dalaiban.

A por és halál zenészei pedig életre is keltik McCoy képeit. Ha valaki netán nem ismerné őket, akkor képzeljen el egy harmadik világháború sújtotta tájat besötétedés előtt, amint a Volt egyszer egy vadnyugat szereplői bontakoznak ki a porviharból, kezükben hangszerekkel. De valószínűleg Stalker bázisán a pihenőszobában is Fields of the Nephilim szólhat.

A hőskorszak (Dawnrazor, The Nephilim, Elizium) 1991-ig tartott, miután egy hétéves szünet következett. 1998 után kikeltek a sírból, de 2002-re az eredeti felállásból már csak a nehéz természetű McCoy maradt meg, miközben olyan zenészek fordultak meg a mesterlövészek soraiban, mint Gizz Butt, aki a kilencvenes években a Prodigy élő fellépésein gitározott. A legenda szerint McCoy rendszeres bennlakója a bolondok házának, mindenesetre az biztos, hogy hősünk nehezen tesz különbséget valóság és képzelet között, valószínűleg nem is akar ? és milyen igaza van.

Az elő-zenekar megtisztelő szerepét a Land Of Charon kapta, akik, ha jobban körülnézünk, az egyetlen valamirevaló goth metal zenekar itthon. Jegyek az Interticket jegyirodáiban és a WB presszóban is kaphatók. Lelke rajta, aki kihagy egy ilyen túlvilági találkozást! ? vallja Dudich Ákos.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bezár a ház | ZETApress

Szóljon hozzá!