ZETApress

hírportál

Jobb legyen a világ!

16 millió forint adomány gyűlt össze az idei Jobb velünk a világ koncerten. Több mint 16 millió forint, kilencezer ember, fergeteges hangulat és soha nem látott zenei felállások lett a mérlege a Jobb velünk a világ! ? című november 21-i jótékonysági koncertnek.

A jótékonysági esemény a sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttes kezdeményezésére került megrendezésre, melyen a szervező mellett a hazai zenei élet nagyágyúi a Quimby, a Kiscsillag és a Csík Zenekar lépett színpadra számos táncos és művészeti produkció kíséretében. Az idei cél egy passzívházként működő lakóotthon felépítése.

A Quimby, a Kiscsillag, a Csík Zenekar és a Nemadomfel Együttes fellépésével került megrendezésre november 21-én, immáron harmadszor a Jobb velünk a világ! jótékonysági koncert. Az este során a négy zenekar mellett közreműködött Presser Gábor, Ferenczi György és a Rackajam, illetve egy nyolcéves szendrőládi kislány, Rácz Etelka. A show-t számos látványos táncos, színpadi elem is színesítette, így az este folyamán fellépett a Nemadomfel tánckar, a Salsa Picante integrált tánckar, a Gördülő tánccsoport, a Roll Dance, a Coicidance ír tánccsoport, a Revolution integrált tánccsoport, Napsugár Anna és jeltánccsapata, és Németh Róbert (cilinderben!). Az átállások alatt pedig Várkonyi Attila és Farkas Miklós a két konferanszié beszélgetett neves sérült emberekkel, mint Erőss Zsolt hegymászó, illetve a koncerten hatalmas munkát végző jeltolmácsokkal (Kovács Zsuzsanna és Henger Krisztina, a Korner Jelnyelvi Tolmács Központtól).

A koncert jegybevételéből és az adományokból összesen nettó 16 millió forint gyűlt össze, ami az előző kétévi koncertünk bevételét is meghaladja ? jelentette be Papp Szabolcs, a rendezvény kerekes-székes szóvivője. ? A siker azonban nem csak ebben mérhető, hanem abban is, hogy a nagyszabású koncertre több mint kilencezer ember volt kíváncsi, a weboldalon közel harmincezer egyedi látogató járt, és a mérvadó médiumokban több mint kétszáz cikk, híranyag, tudósítás, riport látott napvilágot a témáról és a koncertről. Sőt számos leendő újságírót is megihletett az ügy, így négy kisfilm is készült jóvoltukból ? magyarázta Papp Szabolcs.

A jótékonysági rendezvény idén színes programokkal kiegészült családi nappá nőtte ki magát. A délutáni civil vásáron huszonnyolc szervezet állította ki termékeit. Nyolc külső támogató gyűjtött pénzt adományládákba, amelyekbe közel ötszázezer forint gyűlt össze. Szintén ezen a napon került sor a Zöld Építészeti Napok (ZÉN) zárásaként egy építészeti kiállításra, amelyen a passzívház technológiával ismerkedhettek meg a látogatók. A délután folyamán az egyik földszinti teremben öt diákzenekar mutatta meg tehetségét, az Aréna előtti téren pedig a Zöld Zebra Egyesület tartott gyerekprogramokat: terápiás kutyás bemutatót, állatsimogatást, madárröptetést.

Az idei jótékonysági koncert bevételéből egy passzívházként működő öko-lakóotthon felépítését tűzték ki célul a szervezők. A jelenleg Zöld Kuckó néven futó lakóotthon Budapesten, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának felajánlásával a III. kerületben épül fel, és 10 fogyatékos személynek állandó, 4 fő részére pedig átmeneti lakóhelyül fog szolgálni. Ez lesz Magyarország első passzívházként működő közintézménye.

Óbuda Önkormányzata adja a telket

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a szociális ellátás területén kiemelkedő szakmai munkájával az ország egyik legjobban működő szociális ellátórendszerével büszkélkedhet ? mondta el Kelemen Viktória, a III. Kerületi Önkormányzat Szociális Bizottságának elnöke. ? Bizonyíték erre az is, hogy ebben az évben önkormányzatunk Idősbarát Önkormányzat díjat nyert, melyet a Parlamentben Bús Balázs polgármester úr vett át. A szociális ellátások szervezésénél az önkormányzati fenntartású intézmények mellett szorosan együttműködünk a civil és egyházi szervezetekkel, hiszen csak így tudunk együtt, kiemelkedő szakmai munkát végezni a területen. Éppen ezért nagy örömmel vettük a Nem Adom Fel Alapítvány megkeresését a passzívház építésével kapcsolatban, amit az önkormányzati fenntartású Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonával közösen terveznek. Az önkormányzat a lakóotthon felépítéséhez szükséges telekkel próbálja segíteni e nemes cél megvalósulását, melyhez az önkormányzat képviselő-testülete egyhangú szavazással hozzájárult. Öt ingatlant ajánlottunk fel, reményeink szerint lesz köztük a célnak megfelelő terület. A fogyatékos emberek nappali ellátását biztosítja már a kerület, a passzívház megépítésével még teljesebbé válik a szociális ellátások palettája, amit kevés önkormányzat tud biztosítani. Azt hiszem, ez mindannyiunk érdeke ? tette hozzá Kelemen Valéria.

Indul a tervezés

A passzívházként működő lakóotthon felépítésében a Magyar Passzívház Szövetség nyújt szakmai támogatást. ? Fő szakmai partnerként jelenleg a telek kiválasztásban nyújtunk segítséget, illetve a tervezés előkészítésében és az átfogó építési program kialakításában dolgozunk együtt a Nem Adom Fel Alapítvánnyal ? mondta el Dudás Bence a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) ügyvezetője. ? A lakóotthon tervezéséhez szeretnénk a fiatalok kreatív szemléletét is felhasználni, így egy egyetemi tervpályázatot is szervezünk. Reméljük, hogy a terveken keresztül a társadalom minél szélesebb rétegeinek megszólítására is lehetőségünk nyílik. A későbbiek folyamán a MAPASZ a lakóotthon engedélyezési és kivitelezési folyamatában is segíti a kezdeményezés sikeres megvalósulását ? fűzte hozzá az ügyvezető.

Közös cél: felhívni a figyelmet a lakóotthonok fontosságára

A Jobb velünk a világ! ? koncert egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek számára kialakított lakóotthonok fontosságára. A fogyatékos emberek ma Magyarországon elsősorban még mindig zsúfolt tömegintézményekben élnek, a társadalomtól elzártan, sokszor városoktól távol, külterületeken lévő elavult, régi épületekben. A lakóotthonokban nem csak az a jó, hogy nem lakik együtt több száz fogyatékos, hanem az is, hogy városokban vannak, ahol a lakók segítséggel, de önmagukat ellátva élnek az ép emberek közvetlen közelében, fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, és ha tudnak, munkát vállalnak, miközben családjukhoz is közel lakhatnak. A folyamatot kitagolásnak nevezték el.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 2008-as adatai szerint 16 ezer fogyatékos ember és nyolcezer pszichiátriai beteg él bentlakásos intézményben. Egy intézményben átlagosan 130 ember lakik együtt, de van olyan pszichiátriai intézet is, ahol több mint 700-an élnek. A fogyatékos emberek közül 2008-ban kevesebb, mint 1400-an, a pszichiátriai betegek közül pedig csak 310-en éltek lakóotthonban, vagyis olyan épületben, ahol legfeljebb egy tucatnyian laknak.

A cél az lenne, hogy az intézeti lakókat a társadalomba integrált kisközösségekbe helyezzék el. A Kézenfogva Alapítvány számításai szerint a fogyatékos emberek számát és az igényeket tekintve legalább 2700 lakóotthon építésére volna szükség.

A fogyatékosok kirekesztettségének megszüntetésére 1998-ban törvényt hoztak. Eszerint legkésőbb ez év január elsejéig a fogyatékosoknak tartós bentlakást biztosító intézményeket át kell alakítani úgy, hogy ellátásuk lehetőleg lakóotthonban történjen. Ezt egészítette ki az országos fogyatékos-ügyi program is. A határidő letelt, de nem számoltak fel egyetlen tömegintézményt sem, lakóotthonok építésére az elmúlt évtizedben csak néhány százmillió forint jutott évente, néha még annyi sem.

A CÉHálózat (Fogyatékos személyek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek érdekvédelmi közössége) számításai szerint 2010-ben egy, a fogyatékos emberek ellátása terén szolgáltatást nyújtó civil fenntartású intézmény esetében az állami normatíva és a térítési díj bevételei együttesen a feladatellátás előírt és elvárható minimális szintjéhez szükséges költségeknek átlagosan 70%-át fedezik ? mondta el Jakubinyi László a CÉHálózat elnökségi tagja. ? Ez azt jelenti, hogy jelen körülmények között egy civil fenntartó számára kockázatos dolog egy új lakóotthon elindítása. Rendszerszintű megoldást az érintett civil fenntartók számára egy kiegészítő támogatás jelentene. Az erről szóló javaslatát a CÉHálózat eljuttatta a jogalkotónak ? tette hozzá Jakubinyi.

A weboldal új funkcióval bővül: az elmúlt három évben a jótékonysági rendezvényekkel kapcsolatos információkat tartalmazta. ? E szerepe mellett szeretnénk elindítani ugyanezen a web címen egy olyan közösségi oldalt, amely a hátrányos helyzetű emberek gondolatainak, életérzésének a megjelenítését segíti. Hisszük, hogy a nehéz élethelyzetekben megfogalmazott tapasztalatok olyan értékeket hordoznak, amelyek közreadása sokakat gazdagíthat. Mind olvasóként, mind hozzászólóként várunk mindenkit a weboldalra, aki szeretné megismerni a hátrányban élő emberek világát, s persze ezután is hírt adunk minden olyan kezdeményezésünkről, amitől Jobb velünk a világ! ? mondta el Papp Szabolcs szóvivő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Passzívház Óbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!