ZETApress

hírportál

Konyha a galériában

Egy konyhává átalakított kiállítási térben rendezi meg Rácz Erzsébet október 14-én Esterházy Péter Egy nő című novella fűzéréből készült művét a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, tudtuk meg a Gödörben a délelőtti sajtótájékoztatón. Két színésznő, Gryllus Dorka és a német Henriette Müller játssza a szerepet a Budapest Galériában, melynek külön érdekessége, hogy a konyhában főzni is fognak.

Találkoztam már hasonló kezdeményezéssel az egykori BS-ben, mondtam Kovalik Balázsnak, a tájékoztató moderátorának. Akkor futballoztak a játéktéren, s közben mondták a betanult szöveget. Az előadás néhány perc után kudarcba fulladt, mert nem tudtak egyszerre beszélni és focizni. A labda sosem odaszállt, ahová a szerep szerint kellett volna, így csúfos véget ért a produkció. Nem félnek-e attól, ha a művésznők arra figyelnek, hogy oda ne égjen az étel, csúfosan leégnek majd? ? kérdeztem.

Bízzuk ezt a nőkre, hiszen ők egyszerre több dologra is képesek! ? felelte Balázs. S hogy miért a művészeti vezető moderálta a mai sajtótájékoztatót? Mert Zimányi Zsófia ügyvezető igazgató sajnos megbetegedett. Helyettesítője annyira beleélte magát az igazgatónő szerepébe, hogy érkezéskor zavarában a női vécébe ment. Mentségére szóljon, hogy az ajtókon lévő piktogramok is nehezen felismerhetők.

Nem csak a vécéajtón láthatunk rajzokat, hanem az október 12-től 21-ig zajló fesztiválon találkozhatunk is velük. Diafilmeket láthatunk Bíró Ferenc és Bíró Dániel gyűjteményéből. Mindjárt be is mutatták az Ütközet a krumpliföldön címűt, mely a termelőszövetkezeti parasztság hősi küzdelmét mutatta be a gaz amerikaiak által nyakunkba dobott krumplibogarakkal szemben. (Ez is olyan volt, mint amikor az ötvenes években megnyertük a széncsatát. A szén alul maradt!)

A tíznapos eseménysorozatra most nem az alternatív, hanem a kőszínházakat célozták meg a szervezők. Lesznek mellette zenei produkciók és táncjátékok is. A részletes program honlapjukon megtalálható. A 162 milliós költségvetés 37 százalékát a főváros, 26 százalékát az NKA, hat és félszázalékát az ÖTM, míg négy és félszázalékát a szponzorok ? Fővárosi Gázművek és Fővárosi Vízművek ? adja. A hiányzó 26 százalékot önerőből, jegyeladásokból kell kigazdálkodniuk. Örömmel nyugtázták, hogy a jegyek fele elővételben már elkelt, s remélik, hogy az előttünk álló két hétben a teltház is összejön.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Utazás a galériában

Szóljon hozzá!