ZETApress

hírportál

Sok jó darab Angyalföldön

Hét bemutatót tervez a 2024/25-ös szezonban a József Attila Színház: elsőként a Luxemburg grófja című operettet tűzik műsorra, majd A lovakat lelövik, ugye? – show című produkciót, a Három férfi és egy mózeskosár című vígjátékot és a Shrek, a musical címűt is láthatja a közönség. Fotóink Lantai József felvételei.

Nemcsák Károly igazgató a színház délelőtti sajtótájékoztatóján először Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, a társulat örökös tagját köszöntötte 90. szülinapján. A művészt a társulat nevében ma este a Nemzeti Színházban köszöntik, majd 20-án szombaton a József Attila Színházban is szülinapi gálaműsort rendeznek tiszteletére.

A következő évadban Szente Vajk, Bagó Bertalan, Balázs Zoltán, Lengyel Ferenc és Hargitai Iván is rendezni fog. A színházhoz szerződik Horváth Barnabás és Kucskár Kamilla, a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatója, további új tagjuk Szabó Emília színművésznő lesz.

Mivel jövő év április 11-én lesz József Attila születésének 120. évfordulója, névadójuk tiszteletére Csókol Attila címmel drámapályázatot írnak ki, amelyre műfaji meghatározás nélkül várják a pályamunkákat. A nyertes pályázatot felolvasószínházi formában mutatják be 2025. április 11-én.

Szente Vajk rendező elmondta: még az idei évadban elkezdik próbálni Lehár Ferenc: Luxemburg grófja című művét, amelynek bemutatója szeptember 28-án lesz. A eredeti darabot több mint száz éve írták németül, ebből készült az új változat új szöveggel, azonban a zene, a történet, a jelenetek, a szereplők ugyanazok, és a műfaj is operett marad. A Párizsban játszódó történetet impresszionista művészek ihlette jelmezekben és díszletekben láthatja a közönség. A főbb szerepeket Fila Balázs, Fekete Gábor, Horváth Csenge, Blazsovszky Ákos és Tóth Angelika alakítja.

Szente Vajk állítja színpadra a Shrek, a musicalt is, amelyre a felkészülés már elindult, a próbákat csak jövőre kezdik kettős szereposztásban. A DreamWorks filmje és William Steig könyve alapján készült produkcióban Shrek szerepét Ember Márk és Zöld Csaba, Fionát Tóth Angelika és Horváth Csenge alakítja, a Szamár szerepében Veréb Tamás és Blazsovszky Ákos, Farquaad nagyúrként Fekete Gábor és Fila Balázs látható. A premiert 2025. nyarán tervezik.

Hargitai Iván, a színház művészeti vezetője kiemelte: a nívós szórakoztatás mellett olyan darabokat is elővesznek, amelyek párbeszédet folytatnak a közönséggel, társadalmi problémákat vetnek fel. A jövő évad bemutatói között lesz a Flamenco – Vérnász című előadás, a Mikve című színmű és Az ötödik pecsét című dráma is.

Balázs Zoltán, aki Hadar Galron: Mikve című színművét állítja színpadra kiemelte: intim kamaradarabról van szó, amelyet a stúdió-színpadon mutatnak be. Az előadásban Szabó Gabi, Kónya Merlin Renáta, Fehér Anna és Pikali Gerda játszik, a premiert 2025. április 25-re tervezik.

Lengyel Ferenc, aki Az ötödik pecsét című művet rendezi kiemelte: ahogyan Fábri Zoltán filmje, Sánta Ferenc regényéből készül a színpadi változat is, amelyet ő maga ír. A darabban, amelyet a tervek szerint 2025. április 12-én mutatnak be, a főbb szerepekben Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Quintus Konrád, Horváth Sebestyén Sándor és Zöld Csaba látható.

Bagó Bertalan rendezésében a Három férfi és egy mózeskosár című vígjáték lesz látható. Rendezője kiemelte: egy színházat az minősít, hogy a könnyű műfajnak nevezett darabokat milyen színvonalon játsszák el. A Coline Serreau filmforgatókönyvéből Samuel Tasinaje által színpadra alkalmazott darabban többek között Lukács Dániel, Fekete Gábor, Lábodi Ádám, Quintus Konrád és Chajnóczki Balázs játszik. A bemutatót 2025. február 15-re tervezik.

Hargitai Iván rendezi Frederico Garcia Lorca: Vérnász című darabját, amelyet a nagyszínpadon, de stúdió-körülmények között mutatnak be Gyulai Júlia koreográfiájával. Az interaktív előadás címe: Flamenco – Vérnász. A főbb szerepekben Molnár Zsuzsanna, Fehér Anna, Pikali Gerda, Kónya Merlin Renáta, Lukács Dániel és Fekete Gábor látható. A bemutató a tervek szerint 2024. október 3-án lesz.

Hargitai Iván állítja színpadra a Lovakat lelövik, ugye? című Horace McCoy-regényt is dramatikus valóságshow formájában 2024. december 07-i premierrel. A történet interaktív show-ként lesz látható, a színpadot tévéstúdióként fogják kezelni, a darabot A Lovakat lelövik ugye? – show címmel tűzik műsorra. A főbb szerepeket Fila Balázs és Pikali Gerda alakítja.

Szóljon hozzá!