ZETApress

hírportál

Jubilál a MITEM!

Tegnap 17:30-kor nyílt meg a 11. MITEM a Nemzeti Színház I. emeleti társalgójában, ahol visszatekintünk az elmúlt évtizedre, a tavalyi Színházi Olimpiára és megnyílt az idei MITEM-en április 27-28-án Oidipusz énekével világpremiert tartó olasz Alessandro Serra: Emberi lény című fotókiállítása. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Az eseményen az elhangzás sorrendjében felszólalt Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója; Valerij Fokin szentpétervári rendező, színházigazgató tolmáccsal; Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője; Kulcsár Edit Ágota dramaturg, a MITEM főszervezője. Sajnos Krastyu Krastev bolgár kulturális miniszter nem érkezett meg. Moderált Mészáros Katalin, a színház sajtókommunikációs vezetője.

Bemutatták a 10. Színházi Olimpiáról készült reprezentatív kötetet is, melyet sajnos csak a színházak képviselői vehettek kezükbe. Nekünk, sajtómunkásoknak e-mailben kell sajtópéldányt kérni a Sajtóosztálytól – tudtuk meg a helyszínen -, mert a megnyitóra csak a színháziaknak szánt példányokat hozták el. Vajon miért?

Tíz éves a MITEM! 2014 tavaszán kezdődött a Madách Imre Nemzetközi Színházi Fesztivál története a Nemzeti Színházban, és 2024 tavaszán nyílt meg tegnap a 11-dik. 2023-ban Európa egyik legnagyobb kulturális-színházi eseményét, a 10. Színházi Olimpiát Magyarország rendezte és a program gerincét a MITEM adta.

A megnyitót záró pezsgős fogadás után 19 órától a Nagyszínpadon bemutatták Homérosz nyomán Alekszander Szekulov: Odüsszeusz című drámáját a bolgár Diana Dobreva rendezésében, a Plovdivi Drámai Színház előadásában. Ma 19 órakor Bertol Brecht: Kurázsi mama és gyermekei drámája következik a Nagyszínpadon a görög Theodórosz Terzopulosz rendezésében a 11. MITEM keretében.

Szóljon hozzá!