ZETApress

hírportál

Nagyi projekt falvédőn

Kézzel hímzett plakáttal jön a Nagyi projekt. Szabó Eszter Ágnes képzőművész különleges alternatív plakátot hímzett Révész Bálint: Nagyi projekt című filmjéhez, mely az emlékezés és párbeszéd fontosságáról mesél három nagyi és huszonéves unokáik kapcsolatán keresztül ? tudatta Parádi Orsolya.

Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A filmhez Szabó Eszter Ágnes képzőművész, a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val alkotója készített exkluzív, hímzett plakátot, melyet Budapesten a Nyugati téri 4-6-os villamosmegállóban lehet megtekinteni, a plakát print változatait pedig a belváros 15 pontján. A filmet, mint egy hete megírtuk, november elsejétől vetítik a hazai mozik az ELF Pictures forgalmazásában.

? A hímzést mindig a személyes és nyilvános terek közötti, közvetítő felületként kezeltem. Ezért is volt számomra szórakoztató 20 évvel ezelőtt meghímezni a nagymamámat és David Bowie-t együtt. Ezzel Bowie, mint az egyik legnagyobb hatású művész bekerült a családunkba, miközben a nagyi kikerült egy olyan nyilvános térbe, ami azóta is folyamatosan tágul. A nyilvánosságot már nem is érdekli, hogy ez egy valóságosan meghímzett mű, sokkal inkább egy mindannyiunkat megérintő kollektív és speciálisan magyar történet lett, tele a kulturális távolságok vágyakozással teli fürkészésével, az elszigeteltség érzésével.

Nagymamáink joggal gondolhatták, hogy ami velük megtörtént, az már nem fog megismétlődni, de történeteikben mindig ott rejlik a sejtés és a féltés. Akinek szerencséje van, sok ilyen történetet hallhat a saját nagyszüleitől, amikből összerakhatja nem csak a saját, de az emberiség történelme egy-egy korszakának valós eseményeit. Akik kevésbé szerencsések, azok számára viszont itt vannak most ezek a nagymamák, akik a második világháborúról mesélnek nekünk különbözőképpen átélt történeteket, amelyek több ponton is találkoznak. Az én nagymamám sohasem találkozott a David Bowie-val (csak a falvédőn), de ő is elmondta nekem ugyanezeket a világháborús történeteket, ahogy azt nőként, asszonyként, anyaként megélte. Volt olyan is, amin nagyot nevettünk, és együtt reméltük, hogy a világ csak jobb lehet annál, mint amit ők átéltek, még ha a konyhai falvédők át is segítették őket, és útmutatóul szolgáltak is a nehézségekben.

Ebben a filmben nagymamák valós találkozását látjuk és a találkozás előtti közös élményeikben kirajzolódó történelem nemcsak a filmet készítő unokák számára hordozza a legkomolyabb feldolgozni való útravalót, hanem mindannyiunk számára. Amikor már időben annyira távol leszünk az eseményektől, hogy szinte hihetetlenné válik az egész, akkor kell majd biztosan tudnunk, hogy ez a mi nagyszüleinkkel tényleg megtörtént! A falvédő tényleg meg van hímezve… ? vallott Szabó Eszter Ágnes a hímzéshez való viszonyáról, saját nagymamájáról és a filmmel kapcsolatos gondolatairól.

Szóljon hozzá!