ZETApress

hírportál

Mindörökké Filmplakát!

Február elsejétől látható a Millenáris Teátrum Hajó kiállítótermében a Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny, immáron történetében negyedszer. A megnyitón rengeteg plakát, rengeteg ember, sok pogi és ropi, meg Réz András volt. A Filmszemle kísérő rendezvényeként megrendezett reprezentatív bemutatót Hutlassa Tamás, a kiállítás-sorozat ötletének megfogalmazója, a Kontroll című film producere és Réz András esztéta nyitotta meg. Már az első percekben sokan voltak kíváncsiak a tavalyi év – magyar tervezők által készített- plakátjaira.

Hutlassa Tamás szigorúan rövidre fogott beszédében elmondta, hogy ez a nagy érdeklődés megerősíti abban, hogy eljöhessen a bemutató jubileuma is. Megköszönte a segítséget, az érdeklődést, majd át is adta a szót Réz Andrásnak, aki a maga szokott stílusában ? ami mindenképp üdítőleg hatott a hallgatóságra ? nyitotta meg e kiállítást.

Én soha nem mondtam, hogy ez a kiállítás fontos. Ez a kiállítás van! Azért, mert hozzátartozik a mostani történésekhez. Itt nincs világmegváltás, ennek a kiállításnak az a lényege, hogy ha még él a szürkeállományotok és a kritikai érzéketeket nem tompította el a hülyeség, akkor egyben végig tudjátok nézni, hogy a magyar mozgóképkultúra egy év alatt nagyjából milyen dolgokat ér el, mit teljesít, milyen eszméket próbál favorizálni, kik az új tehetségek, kik a régi tehetségek vagy egykor volt tehetségek. Ez nem fontos, hanem kell. Gyertek ide és nézzétek meg, hogy a filmek milyen reklámot kaptak, mondta.

Soha nem látott plakát-dömpinget láthatnak az érdeklődők. 35 plakátot, s mint Hutlassa Tamás kiemelte, jobbak és kevésbé sikerültek egyaránt megtalálhatók a kiállító teremben. A neves tagokból álló zsűri és a közönség feladata eldönteni, mely tervező(k) keze alól kerültek ki a legjobbak.

A kiállítás és verseny célja ösztönözni a forgalmazókat és az alkotókat arra, hogy minél jobb filmplakátok szülessenek. Ennek eszköze az a díjeső, ami a legjobbakat illeti, a szakmai és a közönségdíj nyertese idén egy-egy Samsung CLP 300/300N színes lézernyomtatót kap, amelyeket a Samsung Electronics Magyar Zrt. ajánlott fel. A díjat a Filmszemle záró díjkiosztóján vehetik át a nyertesek.

A közönség a honlapon szavazhat. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt plakát megrendelője különdíjban részesül. A kiállítás harmadik támogatója, a Multireklám Zrt. a film forgalmazóját és producerét tíz-tízmillió forintértékű outdoor csomag biztosításával támogatja, egy következő filmjük kampánya során. A kiállítás a Filmszemle ideje alatt várja a látogatókat.

Életmű-díj a Mozgókép Mesterének

Aki látja, lehet, hogy nem hisz a szemének: Herskó János, a Mozgókép Mestere-, Életmű-, Balázs Béla-díjas, érett rendező, aki bátran vállalhatja, hogy csak olyan filmeket akar csinálni, amivel tartozik még az életnek, életvidám, önfeledten ironizáló mesélő, aki nyolcvanegy évesen új filmtervet dédelget, Stockholmban tanít és habzsolja az életet?

A Magyar Filmszemle megnyitó ünnepségén átvett Mozgókép Mestere-díj után február elsején átvehette a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Filmkritikus Szakosztályától Életmű-díját. Ezt korábban többek között Illés és Jancsó is megkapta.

Mikor átadta Báron György eme kedves ünnepségen a stílszerűen celluloidból készült oklevelet, némi nehézség merült fel, hiszen kezében a mikrofonnal nehezen boldogult a sok csomaggal, Herskó segített neki. Megfogom a mikrofont, legalább legyen valami hasznom, mondta. Az idős rendező energikus, finoman ironikus, érzékeny humoráról tett tanúbizonyságot a beszélgetés alatt, amit a róla nemrég megjelent kötet szerzője, Muhi Klára vezetett.

Felmerült az életpálya és a filmek helyének értékelése, mert tudott, hogy sokakban ?legyen néző vagy szakmabeli ?, kérdéses a megítélése. A filmeknek van közönsége…nem tehetek róla, hogy balról is, jobbról is úgy érzik, áruló voltam, mondta. Az 1970-ben disszidált rendezőt itthon szélsőségesen értékelik, de mindenki elismeri, hogy tehetsége megkérdőjelezhetetlen, filmjei egyedi lenyomatai korának.

A stockholmi beilleszkedésről, külföldi filmkészítésről egyértelmű a véleménye. Főleg az kellett volna ahhoz, hogy életem első 20-25 évét ott éljem le, vallja. Amíg másként gondolkodnak, reagálnak, addig tanulni kell egymást. Mesélt Gábor Miklósról, Szomjas Györgyről, kifogyhatatlan történetekből, egészen magával ragadó módon idéz meg korokat, embereket.

Az átvett oklevél kiegészült egy iparművész által tervezett plakettel, egy DVD lejátszóval és mindezt az MMK megtoldotta egy, a Mester filmjeiből és riport-filmekből készült válogatással. Herskó János filmjei eddig nem jelentek meg digitális formátumban, csak erre az alkalomra készült ez a gyűjtemény.

Szóljon hozzá!