ZETApress

hírportál

Napszállta az Urániában

NapszálltaMagyarországon a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában láthatjuk először az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének várva-várt 2. nagyjátékfilmjét. Nemes Jeles László: Napszállta című művének sajtóvetítése délelőtt volt az Uránia Filmszínházban.

1913 nyara, Budapest ? a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák?Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Brill Oszkár, az új tulajdonos azonban elutasítja és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle. A lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

A 144 perces új nagyjátékfilm a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütál szeptember elején, a magyar mozikba szeptember 27-én kerül a Mozinet forgalmazásában. Szereplői: Leiter Írisz ? Jakab Juli, Brill Oszkár ? Vlad Ivanov, Fehér ruhás férfi ? Björn Freiberg, Hercegné ? Susanne Wuest, Szeréna ? Bárdos Judit, Müllerné ? Balsai Mónika, Gáspár ? Molnár Levente, Ismael ? Urs Rechn, Dr. Herz ? Zsótér Sándor, Házmester ? Kormos Mihály. Forgatókönyvírók: Nemes Jeles László, Clara Royer és Matthieu Taponier. Zene: Melis László. Operatőr: Erdély Mátyás. Vágó: Matthieu Taponier. Producerek: Sipos Gábor és Rajna Gábor.

Szóljon hozzá!