ZETApress

hírportál

Alma és Hagyma a képernyőn

A Cartoon Network új rajzfilm-sorozata, az Alma & Hagyma szeptember 10-én hétfőtől látható Magyarországon. A sorozat hazánkban tegnap sajtóvetítéssel és városi kertészkedéssel debütált.

Alma és a Hagyma két jó barát, a Cartoon Network Alma & Hagyma című rajzfilm-sorozatának két névadó figurája. A limitált számú epizódból álló sorozatot Magyarországon szeptember 10-től hétköznaponként 17:40-től látható. A vadonatúj szórakoztató sorozat, amely a Cartoon Network Művészeti Programjának keretében készült, a vidéki otthonukból a nagyvárosba költözött barátok kalandjait mutatja be.

Alma ellenállhatatlan lelkesedése, Hagyma különös képzelőereje vidám kalamajkákba keveri a barátokat, szemüvegükön keresztül sajátos megvilágításban láthatjuk a nagyvárosi modern életet. Alma és Hagyma számára a városi élet egy új világ, a városlakók számára pedig ők jelentik az újdonságot. Ismeretlennek, zavarba ejtőnek találják a várost, de töretlen lelkesedésükkel, és antropomorf ételfigura barátaikkal, mint Hotdog, Citromcsepp, Palacsinta és sokan mások, az örökké nyüzsgő és örök optimista Alma és Hagyma számtalan kalandot él át.

Az Alma & Hagyma alkotója az egyiptomi születésű, Angliában nevelkedett George Gendi, a Cartoon Network Studios vezető művésze. Csakúgy, mint az Emmy-díjas, a kritikusok által elismert Túl a kerítésen vagy a Királyok hétköznapjai mini sorozatok, az Alma & Hagyma is hamar bekerült a Cartoon Network Művészeti Programjába. A limitált számú epizódból álló sorozat színes ételuniverzumában kalandozva ismerhetjük meg a két figurát, a komikus helyzeteket, a fülbemászó dalokat. Az Új élet című sorozatindító epizódból megtudhatjuk miként találkozik össze a két főszereplő. Az ezt követő, Tökéletes csapat című epizódban pedig egy kóbor macska veszélyezteti kettőjük kapcsolatát, s ez Hagymát aggodalommal tölti el.

A magyarországi sajtóvetítésre tegnap délután került sor a közösségi magántanulók egyesülete, a Budapest School egyik intézményében, a XIII. kerületi Pozsonyi út 10-ben. ? Olyan oktatást szeretnénk biztosítani, amelyben a gyermekeink természetes módon sajátítják el a boldog élethez szükséges gondolkodásmódot és képességeket. Hiszünk abban, hogy az iskolában is ezeknek a tulajdonságoknak a fejlesztésére kell törekednünk. Ezért határoztuk el, hogy olyan iskolarendszert hozunk létre, melyben ezek a tulajdonságok a csapatmunkával és a kihívásokat kereső gondolkodással kiegészítve központi szerepet játszanak az oktatásban és a nevelésben. A közösségi kert gondozása, ápolása és karbantartása csak egy oldala, módszere ezen elvek gyakorlatba helyezésének ? mondta el Halácsy Péter, ügyvezető igazgató, az alapítók egyike.

A bemutató vetítés végén az iskola előtt elhelyezkedő kertben a sorozat témájára és mondanivalójára ? a vidéki élet és a nagyváros megteremthető összhangjára ? hangolódva gyerekek kis zöldségeskertet alakítottak ki, amelyben paprikát, petrezselymet, hagymát, paradicsomot és fűszernövényeket ültettek el, valamint zöldségmagokat vetettek. A kertben kézműves foglalkozás keretében elkészített kis táblák jelzik a vetemények helyét és jelenítik meg egyúttal a sorozat főszereplőit.

? A sorozat egy ételfigurákból álló világon keresztül mutatja be, hogy milyen fontos a barátság, az összetartozás élménye, a másik feltétel nélküli elfogadása. A fiatalok sokat tanulhatnak abból is, hogy miként lehet az életünk új körülményeihez alkalmazkodni, befogadni azokat, miközben őszinték maradunk magunkhoz. A bemutatót megelőző kis városi kertészkedéssel a vidéki élet, az élhető, zöld város fontosságát szerettük volna hangsúlyozni, hogy a városban lakó gyerekek minél több természetközeli élményhez jussanak, hovatovább életük szerves része legyen a kertészkedés, városszépítés ? mondta el Kiss Ágnes, a Cartoon Network csatorna képviselője.

A Cartoon Network

A Turner-csoport Cartoon Network csatornája mindenki számára vonzó, a fiúk érdeklődési körére összpontosító, de a lányoknak is szóló csatorna, amely izgalmas választékot kínál humorból és kalandokból egyaránt. A műsorválaszték mondanivalója a közönséghez közelálló témákkal: a humorral, a barátsággal, a képzelőerővel, a pörgős cselekményekkel és kalandokkal foglalkozik. A Cartoon Network célközönsége 6 és 12 év közötti fiúkból és lányokból áll, és a csatorna célja, hogy a szórakoztató és világszerte sikeres tartalmakkal a gyerekeket saját egyéniségük kibontakoztatására bátorítsa.

A műsor-választékban nagy sikerű animációs vígjátékok, mint a Gumball csodálatos világa, a Kalandra fel, a Clarence, a Steven Universe és az OK K.O! Legyünk hősök, valamint izgalmas, akció-dús kalandműsorok, mint a Pindúr pandúrok, a Ben 10 és a Tini titánok, harcra fel! láthatóak. A világszerte fogható csatorna 1992-ben indult. A Cartoon Network tartalmai díjnyertes honlapján, valamint játékokban, video on demand szolgáltatásban, mobilplatformon és különböző licencek és termékek formájában is elérhetőek. A Cartoon Network márka tulajdonosa a Turner, amely a Time Warner Vállalat tagja.

A Turner International

A Turner International a Turner alapmárkáinak (CNN, TNT, Cartoon Network, Boomerang és TCM Turner Classic Movies) nemzetközi változatait, valamint ország- és régióspecifikus hálózatokat és üzletágakat működtet Közép- és Dél-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Előfizetéses és ingyenesen fogható televíziós csatornákat, valamint internetalapú szolgáltatásokat és médiában működő harmadik felekkel tengerentúli kereskedelmi együttműködéseket kezel. A Warner Bros. és HBO vállalatokkal is együttműködik kihasználva a Time Warner globális lefedettségét. A Turner 38 márka több mint 180 csatornáját működteti 35 nyelven, több mint 200 országban. A Turner International tulajdonosa a WarnerMedia vállalat.

George Gendi, az Alma & Hagyma alkotója

Az új sorozat, amely a Cartoon Network Művészeti Programjának részeként jött létre, Alma és Hagyma, a szülővárosát elhagyó és a nagyvárosi forgatagba költözött két jó barát kalandjait követi nyomon. George Gendi, a rajzfilm alkotója Egyiptomban született és Angliában nőtt fel, rajzfilmes első lépéseit a bátyja által írt hóbortos, gyerekeknek írt színdarabjai ihlették. Gendi kitüntetéssel végezte el 2004-ben a Kingston University Illusztráció és Animáció szakát. Tanulmányait folytatta, 2006-ban a Royal College of Art Animációs szakán szerzett diplomát. Gendi 2009-ben kezdett el dolgozni a Cartoon Network forgatókönyvíró csapatával, amikor is felkérést kapott az azóta már Emmy-díjat nyert Gumball varázslatos világa című rajzfilm-sorozat első szériájának tervezésére.

A két főszereplő karaktere

Alma egy melegszívű, impulzív és érzelmileg ingatag karakter. Inkább az érzelmei, mint az értelme vezérlik, szíve nyitott könyv. Képtelen a semmittevésre, az egy-helyben ücsörgésre, mindig kész az újabb és újabb kalandokra, amelybe végtelen energiáit öli. Kalandjai gyakran mindenki számára balul sülnek el, de sajátos, optimista világlátása okán észre sem veszi az okozott felfordulást. Alma utálja, ha kihasználják, s ha elhibáz valamit mérges és csalódott lesz.

Hagyma egy újhagyma, Alma legjobb barátja. Mielőtt Almával találkozott volna félénk volt, senkivel nem állt szóba. Lassan azonban megnyílt, és Alma nagyon viccesnek találta furcsa kis ötleteit, segített neki kibújni csigaházából. Hagyma érzékenyebb, mint Alma és kissé kockafejű. Meglehetősen bizonytalan idegenek társaságában, és egyáltalán nem lepődik meg azon, ha valami nem sikerül; egészen összetörik. Introvertált és bizonytalan, Hagyma egyáltalán nem látja magárban a jót. De ha nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor brillírozik. Abszurd logikája akaratlanul is vicces. Bár a magabiztosságából könnyű kibillenteni, Alma törődik vele és pont úgy szereti, amilyen. Általában követi Almát az őrült terveiben, még akkor is, ha kivitelezhetetlennek tartja, mert egyszerűen nem tud nemet mondani legjobb barátjának.

Szóljon hozzá!