ZETApress

hírportál

Megújult a Macskafogó

Macskafogó plakátÚjra mozivásznon a digitálisan felújított Macskafogó. Számos filmrajongó álma válik valóra szeptember 13-tól: visszatér a mozikba minden idők legjobb magyar rajzfilmjeinek egyike, az 1986-ban készült Macskafogó.

A kultikus alkotás digitálisan restaurált változatának díszbemutatója szeptember 9-én vasárnap lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt programjaként ? tudatta Zsarnai Gábor. A 4-én kedden kezdődő Film Maratonról idekattintva olvashatunk.

Ternovszky Béla rendező és Nepp József forgatókönyvíró ? aki sajnos tavaly óta már nincs köztünk ? minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal parodizálja is ezeket a zsánereket. A Pannónia Filmstúdióban a legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat ehhez a remekműhöz: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István, Kern András és a többi közreműködő számos szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget.

A hagyományos animációs technikával, 1986-ban készült egész-estés rajzfilm a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is időtlen slágerré vált. Az ismert történet főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt gonosz macskák szindikátusától.

A rajzfilm-klasszikus 4K minőségben restaurált képpel és digitálisan felújított hanggal kerül újra a vászonra, a Magyar Nemzeti Filmalap ? Filmarchívum igazgatóság és a Pannonia Entertainment filmforgalmazó együttműködésében szeptember 13-tól országszerte több mint negyven moziban vetítik.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fppp2L3nkms[/youtube]

A film premier előtti díszbemutatója szeptember 9-én vasárnap 17 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton kiemelt programjaként. A gálavetítés alkalmából Nepp Józsefre emlékezve levetítik a Megalkuvó macskák című animációs rövidfilmet, majd Ternovszky Béla rendező és további meghívott alkotók rövid kerekasztal-beszélgetésen elevenítik fel a a film megszületését. Végül a felvezető program zárásaként a Fourtissimo jazz-zenekar játszik élőben Macskafogó-filmzenéket, köztük Lusta Dick legendás ? és életmentő ? trombitaszólóját.

A program részeként egy exkluzív filmes relikvia- és designkiállítást is láthat a közönség a Macskafogo.hu csapata jóvoltából, akik együttműködésben az alkotókkal évek óta gondozzák a kultuszfilm utóéletét és összefogják hazai rajongótábort. Részletek és országos vetítési helyszín lista idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!