ZETApress

hírportál

Szeptemberi Szemrevaló

Egy hónap múlva Szemrevaló Fesztivál kezdődik! Német nyelvű filmes mustra immár 7. alkalommal ? tudatta Tamás Dorka. Szeptember 27-e és október 7-e között rendezik meg a budapesti Művész moziban a Szemrevaló ? Sehenswewrt Filmfesztivált.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár 7. alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban 17 filmet vetítenek, melyek elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkoznak, de vígjáték, romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is lesz a kínálatban. Idén először egy rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot, melyben az immár 71 éves Jane Birkin is feltűnik majd.

A fesztivál egyik legizgalmasabb, magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó darabja Lars Kraume rendezésében a Néma forradalom lesz, de látható lesz Petra Biondina Volpe A nőkért című alkotása, valamint a számos díjat nyert, vizualitásában mesteri Mademoiselle Paradis is, mely Maria Theresia von Paradis életét tárja a néző elé, aki korának Mozarthoz hasonló zeneszerző-zongorista csodagyereke volt.

Szeptember 27-én a nagy-sikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása, az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom nyitja az idei Szemrevalót, melyben két NDK-s gimnazista srác tudomást szerez az ’56-os magyar forradalomról, s ráveszik az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat a magyar szabadságharcosok iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar.

A filmnapok egyik különösen megindító alkotása az osztrák rendező, Adrian Goiginger saját gyerekkori élményein alapuló A lehetséges világok legjobbika című filmje, mely a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja, Helga közötti bensőséges kapcsolatról szól. Többek között látható lesz Petra Biondina Volpe A nőkért című alkotása, mely Nora, a fiatal háztartásbeli feleség történetén keresztül a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be. A film a tavalyi Svájci Filmdíjak közül megkapta a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is.

Igazi csemegének ígérkezik a vizualitásában mesteri Mademoiselle Paradis című osztrák?német film. A számos díjat nyert alkotás Maria Theresia von Paradis életét tárja a néző elé, aki korának Mozarthoz hasonló zeneszerző-zongorista csodagyereke volt. Szuggesztív erejű képeivel vonja hatása alá a nézőt a Kékről álmodom című svájci film, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző moziban a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi.

A legnevesebb német rendező, Christian Petzold korábbi filmjei is mindig szerepeltek a Szemrevalón, így természetesen a legújabbat is itt nézheti meg először a hazai közönség. A Tranzit a ’40-es évek elején játszódik. A fiatal, német Georgnak csak kivételes szerencsével sikerül elkerülnie, hogy Párizsban letartóztassák. Dél-Franciaország felé menekül, s közben felveszi egy nemrég elhalálozott író, Weidel identitását.

A nagyjátékfilmek mellett a hagyományoknak megfelelően dokumentumfilmeket is vetítenek az idei Szemrevalón. A német Hitler Hollywoodja című filmből megtudjuk, hogy Hitler uralma alatt kereken ezer játékfilmet forgattak Németországban. A filmekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és egyúttal manipulálni. Idén először egy rövidfilm-válogatás is gazdagítja majd a programot, melyben az immár 71 éves Jane Birkin is feltűnik. A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd. A program további részleteiről, valamint a vetítések utáni beszélgetésekről és közönségtalálkozókról hamarosan részletes tájékoztatást adunk.

Szóljon hozzá!