ZETApress

hírportál

BuSho koncertekkel

SzervátültetésSzervátültetés!? 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál augusztus 28-án keddtől szeptember 2-án vasárnapig ? tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. Helyszínei: Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Sopron-Búgócsiga. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból. Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj, 7 kategória-díj és 2 Médiatanács különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!

Dán rövidfilmmel kezdődik és egy ausztrál alkotással zárul a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja, melyet augusztus utolsó hetében rendeznek több fővárosi és vidéki helyszínen. Az ismét kissé felfrissített öttagú elő-zsűri döntése nyomán végül 64 rövidfilm került a versenyprogramba, melyből 43 fikciós, 16 animáció, valamint 5 kísérleti film. A fesztivál a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a 24 ország részvételével összeállított programot.

Természetesen ismét az úgynevezett magas audiovizuális kapacitással rendelkező országokból kerültek a legtöbben a versenyprogramba, hiszen ők küldték a legtöbb nevezést, élen a németek 110 körüli nevezésével, aztán a spanyolok kerültek még 100 nevezés fölé a harmadik helyen pedig megosztoztak a francia, a magyar és az amerikai rövidfilmesek 75 körüli rövidfilmmel! Persze a szokásos nemzetközi kavalkád nem marad el, mert az eddig említett nemzetek mellett ezúttal is láthat majd a publikum koszovói kooprodukciót, svéd, uruguay-i, kanadai, iráni vagy épp izlandi alkotást is a versenyben. Valamennyi blokkban képviseli majd a hazai színeket egy magyar alkotás, valamint egy animációs és/vagy kísérleti film is mindenütt helyet kapott.

A hazai pályán versenyző magyar alkotások között több visszatérő versenyző is akad, mint Odegnál Róbert vagy épp Kis Hajni, de felbukkan majd az Oscar-díjas Deák Kristóf is legújabb rövidfilmjével. Sőt, olyan rövidfilmesek is bejutottak a versenybe, akik korábban már díjazottak voltak a fesztiválon, mint Tóth Barnabás, Vácz Péter vagy Kovács István. A szelektorok ismét kommentálták a látottakat, az Orosz Anna Ida, Vajda Boróka, Végh Vozo Zoltán, Rimóczi László rutinos válogató négyes mellett ezúttal az újonc, a tavalyi diákzsűri tagja, azaz Ördög Zsófia, vágó véleményét idézzük: A visszatérő témák és minták egy átfogó képet festenek a jelenünkről, akár társadalmi szinten, de a személyes hangvételű alkotásokban is sok hasonló gondolatot találtam. Alapvetően a bátorságukért és egyediségükért, vagy filmnyelvi szépségükért váltak egyes alkotások a kedvenceimmé, és igyekeztem aszerint válogatni, hogy melyek azok, amik minél szélesebb közönségnek is fontossá tudnának válni.

A központi helyszín, a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó közötti napokon ezúttal is a Puskin moziban lesz, az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában lesznek, de újdonságként minden nap este vetítenek majd panoráma programot az Olasz Kultúrintézetben is, a házigazda olasz est mellett portugál, török, örmény, észt bemutatókkal, de itt kerül megrendezésre a Visegrádi négyek bemutatója is, a Puskin moziban pedig az Izrael70 elnevezésű válogatás.

Ismét megszervezésre kerül majd a szombati magyar panoráma nap is, melyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, valamint partnerfesztiválok, workshopok bemutatói és egy visegrádi együttműködés is szerepel a programban. A versenynapok végén ismét nyilvános zsűri konzultációt tartunk 20 órától a Trafik Klubban, mely egyébként 22 órától az esti koncertek helyszíne is lesz. Az akkreditált európai rendezők mellett idén is jelezték részvételi szándékukat a tengeren túlról, igazi nemzetközi dzsembori lesz a javából Budapesten és a megmaradt egyetlen vidéki bástyán, azaz Sopronban is, a közelmúltban az Európai Fesztivál Szövetség által díjazott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon! Részletes program és további információk a fesztivál előtti napokban, addig mindenki szerezzen be egy zseb-párakaput!

Szóljon hozzá!