ZETApress

hírportál

A Budapest Film Oscar-jelöltjei

Kedd hajnalban jelentették be a 79. Oscar-díjra jelöltek listáját. Az Amerikai Filmakadémia elnöke és Salma Hayek sorolta fel az elismerésre felterjesztett filmeket és alkotókat, amelyek között szerepel a Babel, A királynő, a Volver és az Apocalypto, adta hírül a Budapest Film.

A Babelt, Alejandro González Inarritu filmdrámáját hét kategóriában jelölték az idei Oscarra. Amellett, hogy Inarritu filmjével bekerült a legjobb rendezők mezőnyébe, alkotása az év legjobb filmje címre is esélyes. Az ítészek kiemelkedően magas színvonalúnak tartották a vágást, a film zenéjét és az eredeti forgatókönyvet. Két szereplője, Adriana Barraza és Rinko Kikuchi pedig külön-külön indulhat a legjobb női mellékszereplő díjáért.

Ami a legjobb női főszereplő díját illeti, szinte egyértelmű várományosa Helen Mirren, A királynő című filmben alakított szerepéért. Az angol Stephen Frears II. Erzsébet királynőre fókuszáló műve összesen hat jelölést kapott: a már említett mellett például a legjobb kosztümökért. A legjobb rendezés, a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb filmzene kategóriákban pedig meg kell küzdenie a Babellel is.

Pedro Almodóvar Volver című alkotását egy kategóriában jelölték az Amerikai Filmakadémia tagjai: a legjobb női alakítás kategóriájában Penelope Cruz szállhat ringbe. Mel Gibson Apocalypto-ja három kategóriában került be 2006 legjobbjai közé: a legjobb make-up (az autentikus arc- és testfestésért), valamint a film hanganyagának vágása és a hanganyag keverése kategóriákban. A felsorolt filmek hazai forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!