ZETApress

hírportál

Magyarok Hollywoodban

Bécs, Budapest, Hollywood: friss könyv a világhírű magyar származású filmesekről. ? Nem elég, hogy magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned! ? állt állítólag a figyelmeztető felirat egy magyar származású hollywoodi producer irodájának falán.

Fantasztikus karrierek, mesés történetek világába kalauzol Muszatics Péter izgalmas könyve a hollywoodi közép-európaiakról. A Bécs, Budapest, Hollywood. Ausztria?Magyarország hatása az amerikai filmre című könyv június elején jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre a Kossuth Kiadó gondozásában ? tudatta Kubik Elvira.

Muszatics Péter a Budapesti Klasszikus Film Maraton fesztiválmenedzsere és ? 12 éve ? a legnagyobb magyar filmes rendezvény, a Jameson CineFest egyik fő-szervezője. A CineClassics programsorozat kurátora, melynek keretében 2010 óta számos világhírű, közép-európai származású filmest mutattak be, így például Emeric Pressburgert, a Korda-testvéreket, Kertész Mihályt, a stúdióalapító Zukor Adolfot, André De Tothot, Trauner Sándort, Gabriel Pascalt, Billy Wildert, Oscar-díjas, nagy hatású alkotókat ? közülük sokan szerepelnek a Bécs, Budapest, Hollywood című könyvben is, melynek megírását részben a CineClassics konferenciái, vetítései, előadásai inspirálták.

A 2017-ben, a Magyar Nemzeti Filmarchívum által elindított Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik fókuszában részben szintén a közép-európaiak állnak (a fesztivál idén szeptember 4-e és 9-e között lesz), akik a háborúk, forradalmak, népirtások sújtotta Európából, az összeomló Osztrák?Magyar Monarchiából kerültek a XX. század első felében Amerikába, és a legnépszerűbb művészeti ág, a film aranykorában képi formába öntötték az új világ álmait.

A Bécs, Budapest, Hollywood lapjain felbukkan Erich von Stroheimtől Billy Wilderig, Molnár Ferenctől, Wes Andersonig, Ernst Lubitschtól, Quentin Tarantinóig a filmvilág krémje, és közben talán választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy mi a siker, a human touch, az emberi érintés, a hatásos történetmesélés egyik titka, amit a legtehetségesebb emigránsok Közép-Európából vittek magukkal Hollywoodba.

Szóljon hozzá!