ZETApress

hírportál

Shula nem boszorkány!

Véget ért az idén negyedik alkalommal megrendezett Scope100 zártkörű online filmfesztivál, melynek 100 fős zsűrije a brit-zambiai rendező, Rungano Nyoni BAFTA-díjas szatirikus drámáját választotta legjobbnak ? tudatta Parádi Orsolya sajtókommunikáció, magyarhangya.

A Nem vagyok boszorkány (I am not a Witch) főhőse a 9 éves afrikai kislány, Shula, akit egy apró incidens miatt boszorkánysággal vádol egy falusi asszony. Rövid tárgyalás után bűnösnek találják, és a sivatag közepén álló boszorkánytáborba szállítják. Itt a többi lakóhoz hasonlóan egy hosszú szalagot kötnek rá, amit egy nagy fához erősítenek. Megfenyegetik, hogyha szökni próbál, kecskévé változik. Új életét boszorkánytársaival és egy kormányhivatalnokkal osztja meg, aki kihasználja ártatlanságát. Shulának el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért.

Egy újkori boszorkányüldözés történetét meséli el első nagyjátékfilmjével a zambiai születésű Rungano Nyoni. A nemrégiben a legjobb debütáló brit filmesnek járó BAFTA-díjat és a Brit Függetlenfilmes díjat Emily Morgan producerrel megosztva elnyerő forgatókönyvíró-rendező izgalmas, provokatív és globálisan érvényes műve a babona és a rituálék kötelékébe ragadt, kegyetlen társadalom képét vázolja fel szatirikus humorral. David Gallego operatőr A kígyó ölelése után ismét költői látványvilágot teremtett, ezúttal színesben.

Az idei verseny eredménye a következőképpen alakult:
1. Nem vagyok boszorkány / I am not a Witch
2. Redoutable
3. Ava
4. Scary Mother
5. The Paris Opera

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=telx5Pfe2-I[/youtube]

A Scope100 korábbi győztes filmjei: Magam ura (2015), Madárkák (2016), Rég nem szerelem (2017). A Nem vagyok boszorkány a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel. Vetítés: április 11-én szerdán 21 órakor a Kino Caféban. A Titanic Filmfesztiválon premier előtt látható a francia új hullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a rejtélyes fotós, JR Oscar-jelölt doku-road movie-ja is, az Arcélek, útszélek. Vetítések: április 9-én hétfőn 19 órakor a Toldi Mozi nagytermében és 10-én kedden 20:45-kor a Kino Caféban.

Szóljon hozzá!