ZETApress

hírportál

Kiosztották a 14. Verzió díjait

Tegnap este kihirdették a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait. A Legnagyobb hatású film díját (Impact Award) a Jacksonnak ítélte a diákzsűri, különdíjban részesült a Mr. Gay Syria és a Várakozás. A legjobb diákfilm díját a Kisvárosi cowboyok kapta, a közönségdíjat A per alkotói vihették haza.

A november 14-től 19-ig megrendezett 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri tagjai tegnap este a Toldi moziban megtartott záróeseményen hirdették ki. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

A Legnagyobb hatású film díja

A diákzsűri öt tagja a nemzetközi versenyprogram 14 filmje közül választott győztest. Döntésük értelmében a Legnagyobb hatású filmnek járó díjat (Impact Award) a Jackson kapta, az amerikai Maisie Crow dokumentumfilmje. Az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit feltáró film három nőt mutat be, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz.

A diákzsűri továbbá két filmet részesített különdíjban, ezek a Mr. Gay Syria, Ayse Toprak francia-német-török koprodukcióban készült alkotása, valamint a dán Emil Langballe: Várakozás című filmje. Az előbbi szíriai menekült férfiakról mesél különös érzékenységgel, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek; utóbbi egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja küzdelmét mutatja be a kitelepítés rémével.

A Legjobb diákfilm díja

A nemzetközi zsűri tagjai, Isabelle Gattiker producer, fesztiváligazgató, Papp Bojána filmrendező és Alexandru Solomon filmrendező, fesztiváligazgató a Zoom In diákfilmes kategória 12 filmje közül a legjobbnak egyhangúan a lengyel Pawel Ziemilski: Kisvárosi cowboyok című 29 perces dokuját választotta. A film főhőse, Dylan zűrös, izgága 14 éves fiú, aki Nyugat-Dublin hírhedt negyedében él és szokatlan hobbit űz: vadlovakat szelídít meg, afféle városi cowboyként. Dylan kötődni kezd egy fehér kancához, elfogja a barátaival és Shellynek nevezi el az anyja után, aki nemrég halt meg. A zsűri indoklása szerint a lengyel rendező karakter-vezérelt ír westernje torokszorító és megindító történetet mesél el. Az alkotó biztos kézzel, és nagy érzékenységgel készítette el filmét, valódi moziélményt alkotott.

Közönségdíj

A nézők szavazata alapján a Verzió közönségdíját Askold Kurov: A per című darabja kapta, amely az orosz államgépezet által 20 év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalásáról szól. Az eredményhirdetést a zárófilm követte. A grúz Shorena Tevzadze Didube: Végállomás című dokuja egy elvarázsolt, anakroniksztikus állatpatikában játszódik Tbiliszi legforgalmasabb közlekedési csomópontján. A vetítés után Oksana Sarkisova beszélgetett a rendezővel.

A 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 5 nap alatt 100 filmet mutatott be 44 országból, emellett számos szakmai program, közönségtalálkozó, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák egészítették ki a programot. A Verzió Filmfesztivál november 23-a és 25-e között Pécsett, 23-a és 26-a között Szegeden mutat be válogatást a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.

Szóljon hozzá!