ZETApress

hírportál

?56-ról a fiatalok nyelvén

1956Díszvetítésen mutatta be délután az MTV és a MEH azt a hét kisfilmet, amelyek a tavaly diákoknak meghirdetett Film-Szabadság-56 pályázat legjobb forgatókönyvei alapján készültek. A kisfilmeket fiatal rendezők jegyzik, a produkció létrejöttében részt vett egyebek között Fenyő Iván és Gróf Balázs is.

A Magyar Televízió az ünnepi műsor részeként október 23-án 17:50-től tűzi műsorára az alkotásokat. Mindenképpen a fiatalok nyelvén kell beszélni. Ha Coldplay, vagy laza szleng kell ahhoz, hogy ?ütős legyen?, és végignézzenek egy ?56-ról szóló filmet, akkor úgy. ? Ezt egy gimnáziumi történelemtanár mondja, aki diákjaival együtt nézte meg a gimnazisták és egyetemisták filmötletei alapján született, ötvenhatos témájú kisfilmeket.

Az alkotások premier előtti vetítését a fiatal szerzők, pályázók és gimnazisták jelenlétében délután tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ünnepségen kiemelték: az idei október 23-a különlegesen fontos dátum a Magyar Köztársaság történetében. E napon ugyanis nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóját ünnepeljük, hanem a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját is.

A Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatal tavaly meghirdetett forgatókönyvíró és ötletpályázata megmozgatta a diákokat: a szakmai zsűri akkor 220 pályázat közül választotta ki a legjobb hetet, hogy aztán profi filmesek gondozásában fiataloknak szóló filmeket forgasson belőlük a Magyar Televízió. ? A hét legjobb filmötlet messze elkerüli a közhelyeket. Az derül ki belőlük, hogy a rendszerváltás utáni nemzedék is tisztában van a tényekkel, de a forradalom emberi oldala még jobban érdekli őket ? emelte ki az Seres Tamás rendező, a zsűri tagja. A rendhagyó alkotásokat október 23-án, pénteken 17:50-től láthatja a nagyközönség az ml műsorán, ezt követően azok az MTV archívumában is elérhetők lesznek ezen az oldalon.

A filmek rövid tartalma

Csigás Viktor: Ünnep é(l)j! című filmje (rendezte: Déri Balázs) párhuzamos idősíkokban játszódik ? most a szőnyeg szélén szótlanul álló, de belül még mindig lázadó diákokat szembesíti vétkeikkel az igazgató (Szélyes Imre), és a felvillanó múltbeli képekből lassan összeáll a kép: a fiú (Király Tamás) és a lány (Karsai Kata) ?megpuccsolta? az unalmas iskolai ?56-os megemlékezést, ezért kirúgással fenyegetik őket.

Hidasi Kata és Harasztos Péter forgatókönyve alapján született a Te vagy Én? ? című film, amelyben az orosz és a magyar kiskatona gondolatait halljuk: körülöttük szétlőtt falak, ablakok, egy halott társ. A két kamasz katona előbb vagy utóbb találkozik: egy lakásban vannak. És ha találkoznak, akkor valakinek lépni kell. Előbb, mint a másik. Mert ?Corvin-közben összegyűltek rég a nagyfiúk, fegyvert fogtak egy-kétszázan, nem volt más kiút…?

Varga Katalin egy fiatal lány történetét írta tovább. A miskolci sortűz halottjai tiszteletére felavatott emlékfalon ma 25 áldozat neve olvasható, köztük az értelmetlenül meghalt Misley Emeséé. Vajon ki lehetett ez a 13 éves lány, és hogyan keveredett egyáltalán a tüntetők közé? Amire a szikár tények nem adnak választ, azt meséli el a Hajnal.

Szigorúan csak a saját szempontjukból nézik a fiatalok ?56-ot, ami nemcsak megrázó történelmi esemény számukra, hanem kaland is egyben ? összegezte Bereményi Géza filmrendező, forgatókönyvíró a zsűrizés során szerzett tapasztalatait. Ezt a megállapítást igazolja Bence Balázs írása, az Októberi ifjak is, amelyben négy angyalföldi srác némi zsebpénzért vállalja, hogy kitűzi az ünnepi lobogókat. Közben beszélgetnek, és mi másról, mint az 53 évvel ezelőtti eseményekről: keresik az ?56-os fiatalok motivációit.

Október 22. az utolsó előtti pillanat Kiss Emma történetében: diákszínjátszók az ünnepi előadásra készülnek. A főpróbán izzik a levegő: katonatiszt és forradalmár néznek farkasszemet. Leverik egymáson a nagyapák sérelmeit ? vagy mégis inkább egy lány miatt kapnak össze a fiúk?

Tucsni László Októberi sétájában 2009-ben Budapest utcáin találkozik két ?forradalmár?, Nagy Imre és Petőfi Sándor. A költő segít a mártír miniszterelnöknek értékelni az egykori eseményeket. Hasonlóan kalandos Birtalan Ilona Liliána sztorija is: a Lyuk című filmben egy ?56-os forradalmár egy pincében röplapokat gyárt, majd félelmében a szájába gyűri és lenyeli a röplapokat. Aztán egyszer csak becsapódik az ajtó, és mire felküzdi magát a pinceablakig, már az orosz tankokat hallja dübörögni odakint…

A megvalósult ötletek között van a mában és a múltban játszódó történet, valós eseményeken nyugvó, valószerű és minden elemében fikciós, kosztümös és animációs elemekkel kombinált alkotás is. A kisfilmeket fiatal rendezők jegyzik, a színészek is nagyobbrészt diákok. Az Októberi séta című etűdben szerepel Fenyő Iván, Kamarás Iván és Csuja Imre pedig hangját kölcsönzi Gróf Balázs képregény figuráinak, Petőfinek és Nagy Imrének.

Bemutatták a Film-Szabadság-56 pályázat nyertes kisfilmjeit

A Magyar Televízió és a Miniszterelnöki Hivatal tavaly októberben forgatókönyvíró- és ötletpályázatot hirdetett középiskolásoknak és felsőoktatási hallgatóknak, annak érdekében, hogy a fiatalokat is bevonja, gondolkodásra késztesse az 1956-os forradalommal kapcsolatban. A felhívásra a megadott határidőig összesen 220 érvényes pályázat érkezett.

A hattagú szakértői zsűri ? Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer) ? Bereményi Géza és Pálfi György elnökletével ? nyolc fiatal hét filmötletét választotta ki, melyekből kisfilmek készültek.

Az alkotásokban fiatalok szólnak fiatalokhoz, és a saját szemszögükből mutatják be és értelmezik ’56-ot. A filmeket a Magyar Televízió ml csatornája október 23-án 17:50-től kilencven perces összeállítás keretében mutatja be. A műsorban a pályázat nyerteseivel, Rainer M. János történésszel, a zsűritagok közül pedig Gryllus Dorka színésznővel és Bereményi Géza filmrendezővel beszélget Feledy Péter műsorvezető.

A filmek és alkotóik

Októberi ifjak ? író: Bence Balázs, rendező: Spáh Dávid. Ünnep é(l)j! ? író: Csigás Viktor Dávid, rendező: Déri Balázs. Hajnal ? író: Varga Katalin, rendező: Horváth Lili. Lyuk ? író: Birtalan Ilona Liliána, rendező: Spáh Dávid. Te vagy én ? író: Hidasi Kata és Harasztos Péter, rendező: Fazakas Péter. Október 22. ? író: Kiss Emma, rendező: Horváth Lili. Októberi séta ? író: Tucsni László, rendező: Seres Tamás. További hírek az MTV honlapján olvashatók.

20 éves a Magyar Köztársaság

FénylobogóTöbb, mint 400 méter fényből festett nemzeti zászló, az ország legnagyobb fénylobogója a Parlamenten. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett programok részeként nem csak nappal, hanem sötétedés után is megelevenednek az egykori pesti polgárok hétköznapjai.

Óriási fényfestményeket láthatnak, akik este 19 és 24 óra között Budapest négy pontja ? a Blaha Lujza tér, a Corvin köz, a Nyugati tér és a Moszkva tér ? közelében tartózkodnak. Október 20. és 23. között az 1956-os forradalom, valamint a 1989-es rendszerváltás ismert pillanatai villannak fel, újszerű megközelítésben: a képek fókuszában nem a tömeg, hanem az egyes résztvevők ? forradalmárok, egyszerű polgárok ? állnak.

Több, mint 400 méter fényből festett nemzeti zászló, az ország legnagyobb fénylobogója lesz látható október 23-tól 25-ig a Parlament Duna felőli oldalán, köszöntve a Köztársaság 20. születésnapját. A vetítés minden este 18 órától éjfélig kínál különleges látnivalót. A Parlament, a Magyar Köztársaság egyik legfőbb szimbóluma, még soha nem kapott ilyen nagyszabású ünnepi díszkivilágítást.

Szóljon hozzá!