ZETApress

hírportál

Házasságközvetítő a Puskin Moziban

Az Olasz Filmfesztivál negyedik filmjeként egy szicíliai komédia láthattunk. Az első filmes Christian Bisceglia írta a forgatókönyvét is az idén készült száz perces alkotásnak. A mű a munkában sikeres, de a magánéletben problémákkal küzdő harmincas fiatalok problémáját, újfajta magányát mutatja be sok humorral.

A jogi végzettségű Giovannit elbocsátják milánói munkahelyéről, ezért visszatér Szicíliába. Cataniában Filippóval, egy házasságközvetítő iroda tulajdonosával kezd el dolgozni. Nem teljesen korrektek, mondhatnánk azt is, hogy csalók, de az emberek boldogsága vezérli őket. A cél érdekében varázsolnak a földművesből költőt, a szegényből gazdagot.

A probléma akkor kezdődik, amikor Giovanni is szerelmes lesz. Egy félreértés kapcsán állatorvosként mutatkozik be egy férjhez menni vágyó lánynak, pedig a kutyáktól is fél. Ekkor szembesül igazán azzal, milyen csúnya, ahogy becsapják ők is az ügyfeleiket. Szerelme hamar rájön a turpisságra. Először elkeseredik, aztán megbocsát és kibékülnek. A film így boldog véget ér.

Eleonora Giorgi, a film egyik producere volt a vendég tegnap este a Puskin moziban. A kétgyermekes családanyát sikeres filmszínésznőként ismerhetjük. Harminc éves pályáján mintegy negyven filmben játszott. Sokáig tartana mindet felsorolni, ezért csak a Púdert említjük, amiért sok díjat kapott. Édesanyja magyar származású, Ligeti lánynéven, Budapesten született. Régóta él már Olaszországban.

A dallamos olasz nyelvet választották

Anyja nyelve magyar, Eleonora mégis csak négy szót tud magyarul. Szervusz, három, kettő, nyolc, mondta tegnap este nagy derültség közepette. Csak nagymamája beszélt vele kislánykorában magyarul, akkor ezt meg is értette. Édesanyja nem akarta, hogy második hazájában külföldinek nézzék, ezért otthon is mindig csak olaszul beszélt.

A rendezőt egy vicces rövidfilmben ismerte meg, mely egy maffiában munkát vállalni vágyó fiatalemberről szólt. A Házasságközvetítő is Christian ötlete volt, s Eleonora segített neki a forgatókönyv megírásában. Massimo Civarroval ketten lettek a producerek. Minden pénzüket befektették a filmbe, melyet egymillió-kétszázezer euróból, azaz mintegy háromszázharmincmillió forintnak megfelelő összegből készítettek el.

Segítette a szicíliai forgatást, hogy Eleonóra színésznőként nagy szeretetnek örvend a szigeten, így a helyszínek ? éttermek, házak, terek ? zömét ingyen bocsátották rendelkezésükre. Színészként is igazi tehetségeket alkalmazhatott, bár a kiválasztásukat profi casting iroda végezte. A férfi főszereplők közül a colos profi színész, míg a másik Milánóban rádióbemondó.

Megtudhattuk Eleonora további terveit is. Producerként idősebb emberekről szeretne filmet készíteni. Rendezőként sem pihen, mert öt fiatalember életét, nyári történetét meséli el. Négy éve már rendezett filmet, ez lesz a második munkája. Közben az olasz televízióban, a Rai Uno műsorában, egy családi sorozatban láthatjuk. Ennyi elfoglaltság mellett színházi szerepet már nem tudna vállalni, bár felolvasóestet eddig tartott már többször is. Mégis a filmezést választja, mert ott szabadabbnak érezheti magát.

Szóljon hozzá!