ZETApress

hírportál

A második nászéjszaka

Az olasz filmfesztivál harmadik estéjén egy tavalyi filmet láthattunk. A pénteken bemutatott alkotáshoz hasonlóan itt is saját regényét vitte filmre a rendező. Pupi Avati kiváló mesélő. Szinte kézen fogja a nézőt és úgy vezeti 103 percen keresztül a II. világháborút követő Olaszországban.

A cselekmény két szálon indul. Giordanóval egy kis pugliai faluban ismerkedünk meg. Két goromba nagynénjével lakik, s szeretné továbbvinni a családi vállalkozást. Mesterségét tekintve aknaszedő. Ő hatástalanítja a háborúból visszamaradt aknákat. Nem fél a haláltól, de ennek más oka van. Meggyengült az elméje, s évekig kórházban is kezelték, elektrosokkos kezelést is kapott. Jóindulatú és segítőkész.

Sógornője, Liliana felnőtt fiával Bolognában él. Korábban Giordanó is szerelmes volt bele, de bátyjával kötött házassága óta nem találkoztak. Az asszony nemrég megözvegyült, s megélhetési problémákkal küzd. Úgy dönt, visszamegy szülőfalujába. Mit sem tud sógora betegségéről, hiszen évtizedek óta nem tartották a kapcsolatot. Fiával, a piti tolvajjal együtt útra kel egy lopott autón. A két szál ekkor találkozik.

A két nagynéni aggódva figyeli a két idősödő ember kapcsolatát. Giordanóban még mindig dúl az egykori szerelem, az özvegy viszont inkább érdekből vállalja fel a kapcsolatot, a menyasszonyságot. Fia jellemtelensége, saját kilátástalan helyzete miatt mégis vállalja a házasságot, s a látszatot megőrző közös hálószobát. Testi kapcsolatról egyelőre hallani sem akar majd az esküvő után sem.

Idő kell Lilianának, míg megérti, hogy a gyenge elme ellenére vőlegényében érző szív dobog, s talpig jellem és segítőkészség. A nászéjszakán, mely neki már második, Giordanónak viszont csak az első, végül a férje felé fordul a nászágyban. A filmvászon elsötétül, a folytatást a nézőre bízza a rendező.

Szóljon hozzá!